Boys Play Nice: Když architektura na fotkách žije

3. duben 2017

„Nepřišlo to ze dne na den. Poznali jsme se sice při focení architektury, pak jsme ale dlouho dělali reklamu a jen plnili něčí zadání,“ říkají Jakub Skokan a Martin Tůma, fotografové spojení pod značkou Boys Play Nice.

Na svém kontě mají cenu Czech Grand Design v kategorii Fotograf roku za rok 2015, letos jsou opět v užší nominaci a fotí i aktuální vizuál cen. Pracují pro Ronyho Plesla nebo Denisu Novou, ale nejvýrazněji na sebe upozorňují focením architektury, portrétují domy nebo interiéry třeba od studií Mjölk, Fomafatal nebo od Zdeňka Fránka. Jejich fotky poznáte – vypadají skvěle a navíc vás zasáhnou. Mají v sobě emoci, ožívá na nich příběh.

„Například u Stezky v oblacích to bylo tak, že nám ti lidé, co tu věž stavěli, říkali, jak to byl obtížný proces kvůli velké nadmořské výšce, je tam zima, nevlídno. My jsme pořád čekali na pěkné počasí na focení. A když jsme tam přijeli potřetí, tak nám to došlo – to je přece ten přesný výraz - mlha, nic není vidět, všude mraky...," popisuje Martin Tůma zrod působivého vizuálu Stezky v oblacích, výrazné stavby Zdeňka Fránka.

Proč je focení architektury obtížná disciplína? V čem ji Boys Play Nice pojímají jinak? A jak tenká je hranice mezi reklamou a uměním? I to jsou otázky, na které v Čajovně Jakub Skokan a Martin Tůma odpovídali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.