Bouřky

30. březen 2008

Z korespondence Karoliny Světlé s Janem Nerudou Historie lásky mezi Karolinou Světlou a Janem Nerudou je jedním z nejznámějších příběhů ze života našich klasiků. Příběh vypráví o oběti a sebezapření, o nekonečné lásce k národu a vědomí povinností vůči němu - nebo ho tak můžeme číst a také je často v tomto duchu zpracováván.

Jeho základem se stala korespondence, jejíž novou edici přinesla publikace nazvaná Bouřky a vydaná v roce 2007. U jejího vzniku byl seminář nakladatelské praxe na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Dopisy se totiž uchovaly pouze v opisech, průběžně pořizovaných Karolínou Světlou pro její sestru Sofii Podlipskou, s níž svůj choulostivý vztah probírala. Originály dopisů, jež si Světlá s Nerudou vyměnili, byly údajně spáleny na žádost spisovatelčina manžela Petra Mužáka poté, co se informace o vztahu jeho ženy s Janem Nerudou dostala na veřejnost a ona musela styky s ním nadobro přerušit (krabička se zčernalými, zcela nečitelnými úlomky dopisů je dodnes uchovávána v muzeu Karoliny Světlé v Českém Dubu). Ačkoliv tato okolnost poněkud zpochybňuje autentičnost oné korespondence, představují dopisy jejích tří účastníků - třetím byla Sofie Podlipská - přece jenom autentičtější pohled do utajovaného vztahu dvou mimořádných osobností, než jaký dokážeme vyčíst z jejich díla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.