Bonus Locus! Slavnostní koncert k otevření nové budovy unikátního City Campusu v Ostravě

15. únor 2023

Bonus Locus v překladu dobré místo – tak se jmenuje slavnostní koncert, který v přímém přenosu vysíláme z nového koncertního sálu Fakulty umění Ostravské univerzity u příležitosti otevření unikátního univerzitního kampusu na Černé louce. Sál je určen pro 250 návštěvníků, je vybaven špičkovou akustikou, nejmodernějšími technologiemi a dvěma koncertními křídly značky Steinway. Přímý přenos vysíláme 15. února od 19:00.

Program slavnostního večera naplnili bývalí studenti i současní pedagogové školy, mezi kterými nechyběla taková jména jako klarinetista Karel Dohnal, houslista Jiří Vodička nebo klavírista Ivo Kahánek.

Čtěte také

Zpívala první sopranistka ostravské opery Veronika Rovná Holbová a Jana Šrejma Kačírková. Koncertem, který zahájilo nové vokálně-instrumentální dílo ostravského skladatele Milana Báchorka Radost na konci ulice na text básníka Petra Hrušky, nás provedla nositelka Ceny Thálie za celoživotní mistrovství Veronika Forejtová, která předala slovo také děkanovi Fakulty umění Michalu Kalhousovi a stávajícímu rektorovi Janu Latovi, za jehož éry se nové zázemí pro studenty podařilo dokončit. Spoluúčinkovali klavíristé Eliška Novotná a Alexandr Starý, basista Martin Gurbaľ  a Žesťové kvinteto Ostravské univerzity.

O přestávce přímého přenosu promluvil o vybavení nového klastru klavírista Michal Bárta, o cestě, která vedla k vysokému školství na Ostravsku, hovořil jeho zakladatel Rudolf Bernatík a o vizích Ostravské univerzity pak amerikanista Petr Kopecký, který do funkce nového rektora Ostravské univerzity nastupuje letos 1. března.

Přímo v centru města Ostravy se tak díky Ostravské univerzitě otevírá zázemí pro sport, umění i inovativní vzdělání. Jde o miliardovou investici ze zdrojů Evropské unie v podobě dvou budov městského univerzitního kampusu: Univerzitní zázemí sportu a behaviorálního zdraví a Klastr umění a designu. Nový kampus je další krok, který posune Ostravu mezi přední evropská studentská města a udrží mladé v regionu. V kampusu se budou vzdělávat noví trenéři, učitelé, produkční, grafici a hudebníci.

Spustit audio

Související