Bohuslav Martinů: Písně

29. leden 2019

Nová nahrávka sopranistky Martiny Jankové, barytonisty Tomáše Krále a pianisty Iva Kahánka. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Martina Janková nechává do svého příjemného hlasu proniknout lehké chvění, Tomáš Král zpívá s obdivuhodnou hladkou lehkostí. Ani jeden se neuchyluje k manýrám, ani jeden se nenechá strhnout k přehánění dikce. Pohybují se v tišší dynamice, tak, jak by to dokázal málokterý jiný pěvec, přistupují k textům i k melodiím prostě a oproštěně, ale v žádném případě ne nezajímavě, ploše nebo bezbarvě. Je jasné, že za zdánlivou samozřejmostí je velká příprava, že zdrženlivost není zadarmo a že by uměli i přidat. Zvolili opravdu intimní přístup. (…) Za samostatnou zmínku samozřejmě stojí klavírní doprovod Ivo Kahánka. Dopodrobna propracovaný, samozřejmě že ani pro klavír nejsou miniaturní rozměry ničím snadným. Je potřeba v pár akordech několikrát proměnit náladu a náboj, je potřeba udržet poezii, ale nevytratit se, zpěv podporovat a doplňovat, ale o co je neokázalejší, o to méně prostoru pianistovi pro jeho kouzla zbývá… Ivo Kahánek se zhostil jemných nuancí, akcentů i přesně odvažovaných způsobů tvoření tónu svrchovaně. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Supraphon.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.