Blázni a milenci a básníci. Láska a její podoby v Shakespearově díle

26. červen 2019

Lásce a jejím podobám v Shakespearově díle věnoval překladatel Martin Hilský svů pořad. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

To ty jsi, lásko, moje věčné téma,
o ničem jiném neuměl bych psát,
já znovu nosím slova obnošená a říkám zas,
co řek jsem tisíckrát...

William Shakespeare, sonet 76

V sonetu sedmdesátém šestém William Shakespeare samozřejmě značně přeháněl; psát uměl o všech lidských citech, radostech i strastech, ale je pravda, že láska byla skutečně jeho velkým a věčným tématem – jak v Sonetech, tak v divadelních hrách.

Do společnosti Shakespearových milenců nás zavede Martin Hilský. A je to společnost velmi různorodá; komická i tragická, upřímná i trochu afektovaná a marnivá, a ve shodě s titulem večera básnická i bláznivá zároveň.

Herec Viktor Preiss

Celý večer je vlastně jakýmsi velice zábavným a poutavým esejem o Shakespearově světě a době, o jeho hrdinech a díle a samozřejmě i o samotném básníkovi. Esejem brilantním, a o to zajímavějším, že je provázen velmi promyšleně a přesně vybranými ukázkami z her i sonetů.

Zdá se, že blázni a milenci a básníci jsou u Shakespeara spjati mnoha pouty a že bez sebe nemohou být. Tam, kde jsou milenci, se hned objeví básníci. A tam, kde jsou milenci i básníci, se okamžitě objeví i blázni. Blázni se v Shakespearových hrách a básních zrcadlí v milencích a ti zase v básnících, komedie v tragédiích a tragédie v komediích, hry v sonetech a sonety v divadelních hrách.
Martin Hilský

V divadelních ukázkách z her Sen noci svatojánské, Marná lásky snaha, Mnoho povyku pro nic, Jak se vám líbí, Večer tříkrálový, Romeo a Julie a Antonius a Kleopatra účinkují Simona Postlerová, Petra Špalková, Zuzana Kajnarová, Otakar Brousek mladší, Martin Písařík, Petr Lněnička a Jaroslav Plesl. Osm z celkem 154 sonetů recituje Viktor Preiss. 

Účinkují: Viktor Preiss, Simona Postlerová, Petra Špalková, Otakar Brousek ml. a další

Přeložil, vybral a komentuje: Martin Hilský
Hudební spolupráce: Wanda Dobrovská
Režie: Markéta Jahodová

Pořad provází hudba Johna Dowlanda, kterou na loutnu hraje Nigel North.
Natočeno v roce 2010.

autor: Martin Hilský
Spustit audio