Blanka Kubešová: O ševci Josefovi

12. listopad 2018

Povídka o jednom neobyčejném pražském ševci v osobitém podání Josefa Somra. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Blanka Kubešová není v Českém rozhlase nováčkem. Spolupracuje s ním už od počátku 90. let. V letech 1963–68 pracovala postupně jako úřednice ve Státní knihovně, ve Správě činohry Národního divadla a v Krátkém filmu Praha. V srpnu 1968 emigrovala do Kanady (Toronto) a v roce 1969 přesídlila do Švýcarska, kde od roku 1980 byla vedoucí provozu v manželově restauračním podniku. V 80. letech začala pořádat literárně-hudební večery v Ženevě, Bernu, Curychu, a zejména v kavárně Roxy v Lucernu, v nichž hojně vystupovali čeští exiloví spisovatelé a umělci.

Dnes nabízíme povídku, kterou Kubešová napsala přímo pro Český rozhlas a přenese nás v ní skrze příběh jednoho svérázného ševce do staré Prahy.

Účinkuje: Josef Somr

Z autorčina rukopisu připravila: Klára Fleyberková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2018.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.