Blanka Křiklánová: Zbytečná křídla. Eduard Cupák a Dana Syslová v komorní hře o různých pojetích lásky

16. leden 2022

Noční rozhovor dávných přátel, malíře a lékařky, jako příležitost pro zkoumání různých pojetí lásky, partnerských vztahů, příčin zklamání, nepochopení a rozchodů. Komorní rozhlasová inscenace Blanky Křiklánové s Eduardem Cupákem a Danou Syslovou v hlavních rolích se do rozhlasového éteru vrací po více než třiceti letech ve vltavské řadě Hra pro pamětníky. Obnovenou premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Alžběta (Dana Syslová), Oliver (Eduard Cupák), Veronika (Zlata Adamovská), vrátná (Ludmila Roubíková), Suchomel (Josef Bek), ženský hlas v telefonu (Anna Janečková), Olga (Nataša Kalousová), bratr (Miroslav Středa)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Ivan Pavlíček
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: v roce 1988

„Chtěla jsem se dotknout věčného problému partnerských vztahů a postavit vedle sebe na jedné straně krásnou, slepou – ale i sobeckou – zamilovanost a na druhé opravdovou, spolehlivou, vědomou, odpovědnou a obětavou lásku, která vytváří teplé bezpečí domova. (…) Protože před poblouzněním nejsou chráněni ani lidé zralého věku, kteří jsou navíc schopni domovy bořit, hledala jsem hrdiny svého příběhu ve střední generaci,“ napsala Blanka Křiklánová v článku, který v roce 1988 doprovázel premiéru její v pořadí druhé rozhlasové hry.

Oliver a Alžběta jsou dlouholetí přátelé, on malíř, ona lékařka. On vede život charismatického umělce, který k tvorbě potřebuje intenzivní, spalující vášeň, ona je střízlivá diagnostička, která život spíš pozoruje, než prožívá. On má pocit, že se právě dostal do bodu, kdy pro něj všechno ztratilo smysl, protože ve všem ztroskotal, a ona jako vždycky přichází, aby ho vyslechla a pomohla mu postavit se na nohy. Jenže tentokrát se Oliver Alžbětě přizná, že k ní možná cítí víc než přátelství. Je možné, aby se jejich léty prověřené přátelství proměnilo v něco víc?

Text Blanky Křiklánové přinesl nemalé herecké příležitosti pro Eduarda Cupáka a Danu Syslovou, kteří si zahráli pod režijním vedením Evy Řehořové. Dále účinkují Zlata Adamovská, Ludmila Roubíková, Josef Bek nebo Miroslav Středa.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související