Alois Jirásek: Otec. Obnovená premiéra dramatu

2. leden 2022

„Drama selské pýchy a hrabivosti“, která vidině majetku obětuje štěstí vlastních dětí. Obnovená premiéra rozhlasové inscenace z roku 1973. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Vladimír Remeš
Osoby a obsazení: Osoby a obsazení: Kopecký, sedlák (Jiří Dohnal), jeho žena (Vlasta Matulová), Antonín, právník (Miroslav Saic), Václav (Jan Bartoš), Anna (Regina Rázlová), Divišek, čtvrtláník (Stanislav Neumann), Jan, abiturient (Petr Oliva), Bobeš (Karel Linc), Janáč, právník (Jaroslav Vágner), Křivda (Vladimír Jedenáctík), Vašina (Václav Švorc), Jílek (Zdeněk Šavrda), Peluňková (Lída Plachá) a další.
Dramaturgie: Vladimír Gromov
Hudba: Vladimír Soukup
Režie: Josef Mixa
Natočeno: 1973

Sedlák Kopecký a čtvrtláník Divíšek jsou blízcí sousedé, otcové již dospělých dětí. Když se Divíškův mladší syn Jan zamiluje do Kopeckého dcery Anny, vypadá to, že by obě rodiny mohl spojit příbuzenský svazek. Jenže to by nesměl být Janův otec posedlý hromaděním majetku, kterému je ochoten obětovat dobré sousedské vztahy i štěstí vlastních potomků. Statek, na kterém hospodaří rodina Kopeckých, totiž kdysi patřil Divíškovým předkům a lakomý sedlák je ochoten udělat všechno, aby majetek získal zpět.

Námět ke své v pořadí čtvrtému divadelní hře našel Alois Jirásek znovu v okolí Litomyšle. Inspirací pro postavu hrabivého a krutého Divíška se autorovi stal sedlák Zahálka ze Sloupnice, pověstný podivínským chováním, nesnášenlivostí i vyhledáváním soudních sporů. V Jiráskově dramatu dostává postava venkovského lakomce tragický rozměr, v honbě za penězi dosáhne Divíšek všeho, co si předsevzal, ale jako otec zcela ztroskotal.

Zřídkakdy uváděné Jiráskovo drama připomínáme inscenací, kterou na začátku sedmdesátých let v rozhlase režíroval Josef Mixa. Při realizaci se mohl opřít o vlastní hereckou zkušenost z představení Národního divadla z roku 1956, kde si zahrál postavu Jana Divíška.

Inscenace, kterou na Vltavě uvádíme v obnovené premiéře po více než třiceti letech, se může pochlubit řadou vyrovnaných hereckých výkonů. Zajímavé je obsazení Stanislava Neumanna do role lakomce Divíška. Připomeňme, že tentýž herec dostal v roce 1973 příležitost zahrát si v rozhlase i Molièrova Harpagona. Dále účinkují Jiří Dohnal, Vlasta Matulová, Regina Rázlová, Petr Oliva, Miroslav Saic …

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.