BIGMAG

24. září 2010

Je to jen strašení a plané řeči, navzdory internetu papírové časopisy žijí dál. Alepoň některé. Úctyhodnou sbírku „alternativních“ časopisů vycházejících u nás po roce 1989 dali dohromady publicista Michal Nanoru a grafičtí designéři Aleš Najbrt a Bohumil Vašák. Sami se můžete přesvědčit na webu www.bigmag.cz nebo v Pražákové paláci v Brně, kde je do 3. října část titulů k vidění v rámci Bienále grafického designu. BigMagu a několika zajímavým magazínům věnujeme úterní Čajovnu 28. září.

Jen devět čísel stačilo na to, aby vznikla legenda – POST. Časopis dávající prostor kvalitním fotkám, vizionářské médium nových trendů, po grafické stránce vysoke kvalitní, originální počin. POST se zrodil kolem roku 1988, poslední čísla vyšla v roce 1992. Jako jeden muž, Petr Pavel, se v kolonce šéfredaktor podepisovala dvojice Petr Lukáš a Pavel Nádvorník. Divoké začátky devadesátých let a dění kolem POSTU přijde do Čajovny připomenout jeden z jeho tehdejších spolupracovníků Ivo Pospíšil.

02149644.jpeg

Doba se změnila, na internetu zdá se najde každý všechno, tak proč ještě vydávat papírový časopis? Jak těžké je dát dohromady a dostat k lidem pár desítek pěkně vyvedených stránek? Odpovídat bude výtvarník Adam Štěch, šéfredaktor časopisu Okolo. „ Budu velmi rád, když i při otevření magazínu OKOLO na vás jakékoliv emoce zapůsobí. Obsah několika málo následujících stránek je osobním vhledem do oblasti architektury, designu, módy a stylu. Nesnažím se o aktuálnost. Představuji některé originální kreace, které zkrátka stojí za vidění.“ Adam Štech

02149642.jpeg

Odebírali jste někdy fanzin? Nebo snad patříte dokonce mezi ty nadšence, kteří periodikum o své vysněné hardcorové nebo metalové kapele tisknou? Znáte Oslí uši, Sračku, Hlučnou lobotomii nebo Hlubokou Orbu? Právě o hardcorových a metalových fanzinech, nebo-li fanouškovských časopisech, přijde povídat jejich sběratel a milovník Zdeněk Neusar.

02149643.jpeg

Aby toho nebylo málo, přidá po telefonu až ze zámoří tip na několik zahraničních titulů publicista Michal Nanoru.

To vše v úterní Čajovně 28. září. Těší se na vás Jarka Haladová.

Spustit audio