Beethoven: Smyčcové kvartety 3/5

17. leden 2020

Komplet Beethovenových smyčcových kvartetů v interpretaci amerického souboru Miró Quartet. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) Dnes Miró Quartet zastihujeme u pátého z osmi disků, na němž nahrál kvartety č. 10 a 11. Možná vám více než čísla a opusy 74 a 95 napoví jejich přezdívky „Harfový“ a „Serioso“. Populární díla dostala tato označení podle způsobu hry v prvním případě, kde se drnká na struny, a ve druhém podle označení přednesu. Jsou to skladby v mnohém odlišné. Oproti kvartetu f moll, nepředvídatelnému, šokujícímu, zlostnému, dramatickému, působí číslo 10 jako šťastný sen. (…) Ačkoli rychlé věty obou těchto kvartetů jsou nesmírně efektní a posluchačsky vděčné, musím se přiznat, že mě tentokrát kvarteto Miró nadchlo větami pomalými. To, jak v prvním kvartetu kouzlí s barvami a při zpomaleních společně dýchají a docilují absolutní souhry, je jedinečné. Beethovenovu hudbu cítí a žijí. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Pentatone.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.