August Strindberg: Hra s ohněm. Komediální epizoda ze života manželské dvojice

22. říjen 2022

Komedie o lidech, jejichž jedinou starostí je, jak si zpříjemnit život. Výborné herecké výkony podávají Vladimír Brabec, Jorga Kotrbová, Luděk Munzar, Naďa Konvalinková, Věra Kubánková a Jiří Holý. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Překlad a rozhlasová úprava: Josef Vohryzek
Osoby a obsazení: otec (Jiří Holý), matka (Věra Kubánková), syn (Vladimír Brabec), snacha (Jorga Kotrbová), přítel (Luděk Munzar), sestřenice (Naďa Konvalinková) a hlas (Josef Červinka)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1978

O díle švédského dramatika Augusta Strindberga nelze říci, že by v něm převládaly pocity pohody a štěstí. Přesto napsal ve šťastnějším období svého života několik divadelních her, jejichž brilantní dialogy nepostrádají vtip a komediální náboj. K těm jevištně nejvděčnějším patří i Hra s ohněm, odehrávající se v lázeňském městečku v rodině malíře Knuta.

Snad z nedostatku jiných starostí si Knut jeho žena Kerstin, sestřenice Adéla a přítel Axel začnou zahrávat se svými vzájemnými city. Jiskry, které mezi čtveřicí napříč přeskočí, hrozí vyvolat požár, v němž by dosavadní soužití lehlo popelem. Tentokrát ale velký švédský naturalista nepíše drama, ale komedii…

Světová premiéra aktovky Hra s ohněm se odehrála roku 1893 v Berlíně, česky ji poprvé uvedlo Švandovo divadlo na Smíchově v roce 1919. Rozhlasovou inscenaci natočil v překladu a úpravě Josefa Vohryzka režisér Josef Červinka v roce 1979.

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.