Audiodějiny blues - Slavná blues

28. srpen 2015

První gramofonové snímky blues vznikly shodou okolností zhruba před 100 lety. Byly to jak orchestrální, tak i vokální nahrávky.

Zobrazit všechny díly

Jsou svým způsobem velmi zajímavé, ale trvalo řadu let, než neúprosné síto času vytřídilo v tomto specifickém hudebním žánru opravdové hity, které ještě dnes – jedny podle jména, jiné podle výrazné melodie – přetrvávají ve všeobecném povědomí.

Jazzofon se na závěr série pořadů o blues pokusí nabídnout výběr toho nejlepšího, co se v dané hudební oblasti během zhruba prvních tří desetiletí zrodilo. Podotkněme, že vzhledem k půlhodinové délce pořadu není taková selekce ničím uzavřeným. Rovněž ale zaručujeme, že se můžete těšit na nádhernou muziku:

Beale Street Blues – California Ramblers (1927)West End Blues – Louis Armstrong & His Hot Five (1928)Corinne Corinna – Red Nichols & His Five Pennies (1930)Royal Garden Blues – Ted Lewis & HIs Orchestra (1931)Dallas Blues – Casa Loma Orchestra (1934)St. Louis Blues – Lena Horn & Orchestra (1941)C-Jam Blues – Duke Ellington & His Orchetra (1942)See See Rider – Big Bill Broonzy (1957)

Big Bill Broonzy zpívá píseň See See Rider:
Spustit audio