Armand Lanoux: Pastýř včel

3. leden 2021

Příběh o muži, který se stal legendou a symbolem nezdolného svobodomyslného katalánského ducha. Francouzská rozhlasová hra.Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Vypravěč – malíř Aimé Lalande (Otakar Brousek st.), Aristide Maillol, sochař (Felix le Breux), Sagols, řečený Gorila (Luděk Munzar), Capatas, Pastýř včel (Karel Houska), Dán Christiansen, malíř (Alfred Strejček), Podprefekt města Banyuls (Soběslav Sejk), Angelita (Slávka Budínová), Dina (Růžena Merunková), Puig (Vladimír Brabec), Carlos (Jan Přeučil), 1. gardista (Karel Urbánek), 2. gardista (Albert Mareček), Španělský uprchlík (Ivo Gübel), Jeho žena (Jana Andresíková), Farář (Josef Chvalina), Strážmistr (Otto Šimánek), Hostinský (Oldřich Musil), Hlasatel (Viktor Brehovský) a Hlasatelka (Hana Brothánková)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Překlad: Vladimír Merhaut
Hudba: hudební improvizace Jiří Váchal
Režie: Miroslava Valová
Natočeno: 1972

Vysílání v rámci vltavské Hry pro pamětníky bude zároveň obnovenou premiérou hry, kterou posluchači neměli možnost slyšet víc než 30 let.

Mladý francouzský malíř Aimé Lalande poprvé zavítal do Katalánska v roce 1938 a navzdory počínající válce tady prožil nejkrásnější chvíle svého života. Setkal se tu nejen se slavným sochařem Aristidem Maillolem, krásnou a nespoutanou Angelitou, ale především se svérázným Capatasem přezdívaným Pastýř včel. Svobodomyslný horal, který dokonale znal pyrenejské průsmyky, převedl za války přes francouzsko-španělskou hranici desítky lidí na útěku před německým fašismem. Ještě za života se stal legendou a ztělesněním nezdolného svobodomyslného ducha katalánského národa.

Poetické vyprávění se nese v rytmu sardany, tance, který je neodmyslitelně spjatý s katalánskou národní identitou. Jeho kořeny nachází Armand Lanoux až u Homéra a starých Řeků. Důležitým symbolem se sardana stala už v 19. století v souvislosti s katalánským národním obrozením a pak během dvou fašistických diktatur ve 20. století.

Armand Lanoux

Armand Lanoux se narodil 24. října 1913 v Paříži. Původním povoláním učitel, později novinář a rozhlasový pracovník. Vydal několik básnických sbírek ovlivněných surrealismem, proslul však zejména jako prozaik. Ve čtyřicátých letech a za války psal především detektivní příběhy. Po válce publikuje Lanoux kromě esejistických prací asi dvacet románů. Z jeho knih byly do češtiny přeloženy například Major Watrin, Setkání v Bruggách, Když nastává odliv, Pastýř včelZemřel 23. března 1983 v Champs-sur-Marne.

autoři: Strejčková Jaroslava PhDr. , Renata Venclová
Spustit audio