Antonij Pogorelskij: Lafertovská perníkářka. Hororová povídka o zahrávání si s temnými silami

21. leden 2023

Co dělají perníkářky po setmění? Ta Lafertovská věští z karet a kávové sedliny. Rozhlasovou dramatizaci Oldřicha Knitla na motivy hororové povídky z knihy Večery s panem Dvojníkem ruského autora Antonije Pogorelského natočila v roce 1988 režisérka Soňa Kuhnová. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jaroslava Adamová (perníkářka), Ilja Prachař (synovec Onufrič), Růžena Merunková (Onufričova žena), Taťjana Medvecká (Máša), Bořivoj Navrátil (Murlykin, kocour), David Vejražka (Uliján)
Připravil: Oldřich Knitl
Překlad: Nina Vangeli
Režie: Soňa Kuhnová
Natočeno: v roce 1988

Že si s temnými silami není radno zahrávat, o tom se přesvědčí rodina chudého poštovního úředníka Onufriče. Jeho dcera Máša potřebuje věno, aby si mohla najít slušného ženicha. Jenomže jediný, od koho se v rodině dají čekat nějaké peníze, je tetička perníkářka. A o té se říká, že má spolky s ďáblem. Bohatá teta si Mášu sice oblíbí, ale ještě větší zalíbení v dívce najde její černý kocour... V titulní roli nového zpracování fantasktní strašidelné povídky se posluchačům představí Jaroslava Adamová.

Antonij Pogorelskij (1787–1836) se narodil jako nemanželský syn ruského hraběte, díky čemuž se mu dostalo univerzitního vzdělání, které zakončil doktorátem z filozofie na Imperátorské univerzitě v Moskvě. Hodně cestoval, navštívil Itálii a Německo, kde se seznámil s dílem E. T. A. Hoffmana, které velmi ovlivnilo jeho vlastní povídkovou tvorbu. Sám Pogorelskij naopak později inspiroval N. V. Gogola svým cyklem strašidelných příběhů Večery s panem Dvojníkem. Do něj autor také zařadil Lafertovskou perníkářku, už dříve vydanou časopisecky. Povídka později také vyšla v antologii s názvem S čerty nejsou žerty, kterou v roce 1983 sestavil docent ruské literatury Ladislav Zadražil. 

autor: Oldřich Knitl
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.