Anton Pavlovič Čechov: Racek

„Všichni jsou nervózní a tolik lásky je všude.“ Slavná tragikomedie o talentech, ctitelích, potřebě kočárových koní a životě vůbec.

„Je nutné,“ napsal autor, „aby na jevišti bylo všechno právě tak složité a právě tak jednoduché jako v životě.“

A Čechovova dramata taková jsou. Během banálních, někdy dokonce trapných situací se s tragickou (nebo komickou) osudovostí rozhoduje o životě hrdinů.

Čechovovy hry jsou prosté i složité, a proto neustále přitahují diváky po celém světě.


Osoby a obsazení: Irina Arkadinová, provdaná Treplevová, herečka (Vilma Cibulková), Konstantin Treplev, její syn (Alexandr Rašilov), Petr Sorin, její bratr (Petr Pelzer), Nina Zarečná, dcera bohatého statkáře (Klára Sedláčková-Oltová), Ilja Šamrajev, Sorinův správce (Jan Vlasák), Pavlína, jeho žena (Jitka Smutná), Máša, její dcera (Vanda Hybnerová), Boris Trigorin, spisovatel (Miroslav Etzler), Jevgenij Dorn, lékař (Bořivoj Navrátil) a Semjon Medvěděnko, učitel (Radek Holub)

Autor: Anton Pavlovič ČechovPřeklad: Leoš SuchařípaRozhlasová úprava a dramaturgie: Martin VelíšekHudba: Marko IvanovičRežie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2006.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.