Andrej Tarkovskij: Umění – touha po ideálu

28. březen 2019

Esej ruského filmového režiséra o samé podstatě umění a tvorby. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.  

Ruský filmový režisér Andrej Tarkovskij vytvořil kromě ojedinělého filmového díla i pozoruhodnou řádku textů, v nichž se zabýval teorií i praxí filmu, podstatou umění, vztahem umělce ke světu a k tvorbě i etikou umělecké tvorby.

V textu s názvem Umění – touha po ideálu Tarkovskij zkoumá samu podstatu umění a tvorby. Klade si zásadní otázky jako např. Proč umění existuje? a Kdo umění potřebuje? Lidstvo je podle Tarkovského odsouzeno k nekonečnému úsilí dosáhnout pravdy a umění i věda jsou způsoby, jak získat svět a představují prostředky jeho poznávání na cestě člověka k takzvané „absolutní pravdě“.

Umění si podle Tarkovského eseje na rozdíl od vědeckých koncepcí neklade za úkol žádné praktické cíle v materiálním smyslu. Jedna z nejsmutnějších věcí, která se v současnosti odehrává, je definitivní rozpad všeho, co je ve vědomí člověka spojeno s chápáním a vnímáním skutečné krásy. Současná masová kultura, zaměřená na „konzumenta“, mrzačí duše.

Účinkuje: Jiří Hromada

Překlad: Michal Petříček
Připravil: Petr Turek
Režie: Jaroslav Kodeš

Natočeno v roce 2010.

autor: Petr Turek
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.