Americké turné Filharmonie Brno a newyorská premiéra Glassovy 12. symfonie pod taktovkou Dennise Russella Daviese

4. duben 2023

Filharmonie Brno společně se svým šéfdirigentem a uměleckým ředitelem Dennisem Russellem Daviesem v únoru zavítala do Spojených států amerických. Jejich koncertní turné je zařadilo mezi světové orchestry.

V proslulé Carnegie Hall totiž provedli 8. února 2023 s obrovským úspěchem v newyorské premiéře Symfonii č. 12 od Philipa Glasse. Americkému publiku představili dramaturgicky skvěle vyprofilované programy s akcentem na české skladatele – a to na koncertech v Ann Arboru, Palm Desert, Santě Barbaře, Northridge, Kansas City a Lubbocku.

Akademie přináší ohlédnutí za tímto významným úspěchem českého orchestru. O přípravách, jeho průběhu a o koncertní dramaturgii vedla rozhovory Lucie Hradilová. K rozhlasovému mikrofonu si pozvala ředitelku Filharmonie Brno Marii Kučerovou, manažera orchestru Pavla Šindeláře, šéfdirigenta Dennise Russella Daviese a kontrafagotistu Jiřího Jakubce. Atmosféru v předvečer newyorské premiéry zachytil pro stanici ČRo Brno ve svém rozhovoru s ředitelem Českého centra v New Yorku Miroslavem Konvalinou Jiří Kokmotos.

Čtěte také

Glassova 12. symfonie „Lodger“, která v pořadu zazní, je poslední částí symfonické trilogie inspirované alby rokového zpěváka Davida Bowieho. Ten je natočil společně s britským hudebníkem Brianem Enem v Berlíně, v 70. letech. Philip Glass z nich vybral šest písňových textů, které svěřil beninsko-americké zpěvačce, několikanásobné držitelce Grammy Angélique Kidjo. Varhanní part pak přednesl německý umělec Christian Schmidt. Premiéru měla v lednu 2019 v Koncertní síni Walta Disneyho, a to v podání Losangeleských filharmoniků, které řídil skladatel a dirigent John Adams. Filharmonie Brno pod vedením Dennise Russella Daviese tuto symfonii ve světové premiéře také natočila na album, a to v červenci 2021 v brněnském Besedním domě. Získala za ni nominaci na prestižní ocenění International Classic Music Awards v kategorii soudobá hudba.

Spustit audio

Související