Schnittke & Rachmaninov v podání houslového virtuóza Milana Paľy a Filharmonie Brno

10. březen 2023

Milan Paľa uvedl s Filharmonií Brno pod taktovkou jejího šéfdirigenta a uměleckého ředitele Dennise Russella Daviese Čtvrtý houslový koncert rusko-německého skladatele Alfreda Schnittkeho. Koncert pro housle z roku 1984 napsal autor pro houslistu Gideona Kremera, kterého na premiéře doprovázeli Berlínští filharmonikové pod vedením Christopha von Dohnányiho. Přímý přenos koncertu z Janáčkova divadla v Brně jsme vysílali 10. března 2023.

Téma koncertu je podobné, jako v jeho První symfonii boj Dobra se Zlem, drama konfliktu dostředivých a odstředivých sil, jin a jang, napětí mezi harmonií a chaosem.

Druhá část večera pak přinesla hudbu ruského skladatele Sergeje Rachmaninova – a to Třetí symfonii a moll, dílo z jeho pozdějšího tvůrčího období. Poprvé symfonie zazněla v listopadu roku 1936, a to v podání Filadelfského orchestru a Leopolda Stokowského. Emočně silná skladba bohužel nebývá uváděna tak často, jak by si zasluhovala, a tak jste měli (a ze záznamu stále máte) jedinečnou příležitost vyslechnout ji v působivém nastudování Dennise Russella Daviese.

Alfred Schnittke: Koncert pro housle a orchestr č. 4.
S. V. Rachmaninov: Symfonie č. 3 a moll op. 44.
Slovem provází Lucie Hradilová.

Milan Paľa housle
Filharmonie Brno
dirigent Dennis Russell Davies

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio

Související