Alphonse Daudet: Listy z mého mlýna

14. listopad 2019

Ladislav Mrkvička čte povídky francouzského autora ze sbírky Listy z mého mlýna. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Daudetovy Listy z mého mlýna z roku 1872 jsou autorovou prozaickou prvotinou, a to nesmírně zdařilou. Alphonse Daudet (1840–1897) prchal do svého mlýna v kraji Provence před ruchem pařížského života. Jihofrancouzská Provence na něho dýchala nostalgií dětství.

Narodil se v Nîmes, ale roku 1849 se rodina přestěhovala do Lyonu. Že se nejspíš Alphonse bude zaobírat literaturou, se začalo ukazovat už v průběhu gymnaziálních studií. Svůj první román, který se však nedochoval, sepsal prý už v patnácti letech. Po maturitě především z finančních důvodů nastoupil jako pomocný učitel. Pak jeho mladický život přesměroval pokus o sebevraždu kvůli nešťastné lásce. Rodiče ho po něm poslali i s bratrem do Paříže, kde se z něj okamžitě stal spisovatel.

Proslul jako prozaik a dramatik. Za svůj život vydal ke dvacítce titulů – slávu mu zajistila básnická sbírka Zamilované (1858), ale úspěch Listů z mého mlýna jej přivedl k próze.

Jeho další úspěšnou knihou byla humoristická trilogie o postavě Tartarina z Tarasconu. Daudetův svěží styl se stal jedním ze vzorů francouzské moderní prózy.

Účinkuje: Ladislav Mrkvička

Překlad: Jaroslav Šonka
Připravila: Ilona Janská
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2008.

autoři: Ilona Janská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio