Alois Jirásek: Maryla. Starodávná selanka o lásce, která vyřeší letitý spor

17. březen 2024

Klára Jerneková, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Oldřich Kaiser a Josef Somr v hlavních rolích dramatizace populární historické prózy. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Dagmar Hubená
Osoby a obsazení: Maryla (Klára Jerneková), Ondřej Buchovec (Ota Sklenčka), Zbyněk Buchovec (Josef Somr), Jan Rozvoda Šonovský (Oldřich Kaiser), Tiburcius Čelechovský (Miloš Kopecký), Eufémie (Iva Janžurová), Turek Celba (Jaroslav Moučka), Jakub (Miroslav Masopust), Adléta (Naďa Konvalinková) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Jiří Smutný
Režie: Josef Melč
Natočeno: 1986

Svou povídku charakterizoval sám Jirásek jako starodávnou selanku. Zavádí nás v ní do časů, kdy v Čechách vládl místo nezletilého Ladislava Pohrobka zemský správce Jiří z Poděbrad. Jeho zvolením králem také povídka končí.

Velké dějiny však tvoří jen rámec vlastního příběhu. Ten vypráví o letitém sporu o kus pozemku na hranicích dvou usedlostí. Na jedné straně sporu stojí hejtman Zbyňek Buchovec a na druhé mladý vladyka Jan Rozvoda. Po dramatických peripetiích vše vyřeší láska mezi Marylou, schovankou pana Zbyňka, a mladým vladykou Janem.

Vedlejší, komickou linku tvoří námluvy ctižádostivého sudího Tiburcí Čelechovského ze Sobíšku, který se uchází o ruku Zbyňkovy postarší sestry, panny Eufemie.

Spustit audio

Související