Alfred de Musset: Na nic nepřísahat

25. prosinec 2014
Hra pro tento večer

Romantická komedie o svůdci, který se chytil do vlastní pasti. Mladý pařížský hejsek Valentin van Buck si žije nad poměry. Jednoho dne však strýci dojde trpělivost a oznámí synovci, že se musí oženit a postavit se na vlastní nohy...

Poslouchejte na Vltavě 25. prosince 2014 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 31. prosince 2014.


Po nezdaru divadelní prvotiny Benátská noc, kterou francouzské publikum vypískalo v prosinci 1830, se zdálo, že Alfred de Musset na divadlo zanevřel. Naštěstí se jako dramatik neodmlčel úplně, jen začal psát hry určené ke čtení, krátké komedie či proverby. Výjimku tvoří pětiaktové drama Lorenzaccio s námětem z italských renesančních kronik.

Zadostiučinění se Musset dočkal sedmnáct let po premiéře Benátské noci, roku 1847 vystoupila v Comédie Française v proverbu Rozmar herečka Allanová-Despréauxová a byl to triumf. Skutečnost, že se Musset prosadil na jevišti poměrně pozdě, měla svou kladnou stránku. Uchoval si tak jistou nezávislost na konvencích romantického dramatu a našel svou osobitost.

Mussetovo dramatické dílo zahrnuje patnáct her a s výjimkou Lorenzaccia je spojuje jeden základní motiv - láska. Po této stránce navazuje Musset na tradici, kterou založil Marivaux, i on ve svých komediích rád sledoval vývoj milostných citů od prvních záchvěvů až po konečné vyznání lásky.

„Kdyby podivným řízením zůstal před některým z lidí utajen cit lásky, stačilo by takovému tvoru v člověčí podobě, aby si pročetl pár nevelkých svazků Mussetova díla: zvěděl by asi tak všechno, co tato vášeň chová v sobě sladkého i jakou trýzeň působí svým vyvoleným…,“ napsal dramaturg Karel Kraus, překladatel několika Mussetových her.

Komedie Na nic nepřísahat (Il ne faut jurer de rien, 1836) zpracovává oblíbený motiv polepšeného svůdce, který se chytí do vlastní pasti. Valentin je mladý pařížský hejsek, který si žije nad poměry a hřeší na laskavost svého strýce a opatrovníka Van Bucka. Jednoho dne však strýci dojde trpělivost a postaví synovce před jasnou volbu - buď se ožení a povede spořádanější život nebo musí přestat počítat s dosavadní finanční podporou. Valentinovi se vyhlídka na sňatek nijak nelíbí, tvrdí strýci, že každá žena začne dřív nebo později svého muže podvádět. Uzavřou tedy sázku, pokud se Valentinovi podaří nevěstu do týdne svést, může zůstat svobodný. Rafinovaná partie začíná a kupodivu nejlíp si v ní vede hráčka nejméně zkušená, nevinná Cecílie, která má na rozdíl od Valentina ve svých citech od začátku jasno…


Osoby a obsazení: Van Buck (Viktor Preiss), Valentin (Martin Písařík), baronka (Taťjana Medvecká), Cecílie (Andrea Elsnerová), Abbé (Kamil Halbich), učitel tance (Jan Vondráček) a hostinský (Miroslav Hanuš)

Autor: Alfred de Musset Překlad: Eva MusilováRozhlasová úprava a dramaturgie: Renata VenclováHudba: Jiří StrohnerRežie: Hana Kofránková

Spustit audio