Alfred de Musset: Marianniny rozmary

7. prosinec 2019

Hra o nenaplněné lásce s Věrou Hučínovou, Vladimírem Dlouhým a Davidem Novotným v hlavních rolích, ve které Alfred de Musset posouvá stařičký námět o žárlivém manželovi, mladé ženušce a jejím milenci překvapivým směrem. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Především ji nekončí komediálním happyendem. Autor také proměňuje postavu milence, zde je z něj nesmělý mladík, který o pomoc požádá svého mnohem zkušenějšího a zdatnějšího přítele. Jeho pomoc se stane pro všechny osudná.

 David Novotný, natáčení hry Svatý komediant František

Francouzský básník a spisovatel, jedna z největších osobností období literárního romantismu Alfred de Musset napsal hru Marianinny rozmary v období svého největšího rozmachu a zároveň dílo odráží jeho složitý milostný vztah k George Sandové. Vedle romantické vypjatosti je i zde přítomná Mussetova příznačná ironie. Musset otiskl hru Marianniny rozmary v literárním časopise Revue des deux Mondes v roce 1833, uvedena byla poprvé v Comédie-Française 14. června 1851.

Osoby a obsazení: Marianna (Věra Hučínová), Klaudio, její manžel (Jiří Hálek), Coelio (David Novotný), Oktáv (Vladimír Dlouhý), Ciuta (Miriam Kantorková), Tibia, komorník Klaudiův (Jaroslav Kepka), Vrah (Jiří Čapka) a Vypravěč (Petr Vacek)

Autor: Alfred de Musset
Režie: Hana Kofránková
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Karel Kraus
Hudba: Petr Mandel

Natočeno v roce 2002.

Spustit audio