Ahoj! aneb Na počátku byla voda!

27. červenec 2018

Co mají společného Goethe a Akira Kurosawa, Jack London a Lord Byron nebo Francis Scott Fitzgerald a Benjamin Franklin? Všichni byli vášnivými plavci.

Na základě mnoha žádostí posluchačů a širší veřejnosti dáváme na neomezeně dlouhou dobu k veřejnému poslechu pořad Ahoj! Aneb na počátku byla voda! autora Tomáše Dimtera, který byl vysílán 23. června 2017 a opakován 7. července 2018 od 9:00 do 11:00 hodin ve Víkendové příloze stanice Vltava. Pořad byl veřejně kritizován na zasedání Rady Českého rozhlasu a byl některými členy Rady označen za „pornografický“.

Upozorňujeme rodiče, že dvouhodinové literárně-hudební pásmo není v jedné velmi krátké sekvenci vhodné pro děti.

Kulturní dějiny plavání jsou plné zajímavých událostí, osobností a příběhů. Ale nebojte se, pokud se budou v pořadu vyskytovat sportovci, pak jedině jako herci a spisovatelé. Na druhou stranu je nutné varovat: ne každý, koho považujete za výsostného spisovatele, bral svou profesi tak vážně. Řada z nich by vyměnila svou slávu za vítězství v plaveckém závodě…

Komponovaný pořad, který jsme vysílali ve Víkendové příloze, nás zavede do příběhů, kde hlavní roli hraje schopnost udržet se nad vodní hladinou. Vášnivý akvanaut a dramaturg John von Düffel nám prozradí, jak se dá podle plaveckého stylu určit charakter plavce – čili co jsme zač, když dáváme přednost kraulu před znakem nebo motýlkem.

Bazén, Staten Island, N.Y.

Dozvíme se, že plavání bylo dlouho otázkou zdraví, někdy ovšem vojenskou zdatností, ale v klasických dobách znalostí stejně významnou jako čtení a psaní. Ne nadarmo staří Římané používali pro hlupáka označení: „neumí plavat ani číst“. Dostane se nám poučení, že v Anglii se konaly protesty proti zavádění plavek na veřejných koupalištích, že Skandinávci byli vždy dobří ve skocích do vody, zatímco Angličané vítězili na plaveckých závodech, Němci se opravdu naučili plavat, až když s nimi párkrát „zametl“ Napoleon a že více než desítku plaveckých stylů ovládali samurajové. 

Letní filmová škola v Uherském Hradišti letos i s Vltavou

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018 (detail vizuálu)

Letní filmová škola Uherské Hradiště letos proběhne od 27. července do 5. srpna a ponese se ve víru oslav – 100 let výročí od narození Ingmara Bergmana. K programu se na místě připojí i stanice Vltava. Během festivalu uvede v Divadelním a literárním stanu od švédského velikána tři rozhlasové inscenace.

Motiv plavání se objevuje v dějinách kultury už odpradávna. Plavce najdeme na nástěnných malbách, antických mincích a amforách, na čínských vázách. První tištěná zmínka o plavání pochází z roku 1531, když sir Thomas Elyot sepsal příručku pro řádného džentlmena. Od té doby prochází tento motiv všemi oblastmi vysoké i nízké kultury. O tom je pořad věnovaný vodě, respektive plavání. A také o veliké lásce Héró a Leandra, která by bez plavání nikdy nenašla naplnění.

Hudebně-literární koláž literárních ukázek, rozhovorů a úvah, ve kterých obeplouváme všechny světadíly a mapujeme vztah člověka k vodě. V pořadu znějí ukázky z nejlepších plaveckých scén v literatuře ve výborném provedení Dany Černé a Lukáše Hlavici. Připravil a uvádí Tomáš Dimter.
 
- Rekreace u vody: plovárny, bazény, řeky, rybníky, moře... (Franz Kafka)
- Plavby po moři (Lubomír Martínek, Richard Konkolski, hrabě Erwin Dubský)
- Kulturní dějiny přímořských oblastí (Claudio Magris, Josef Kroutvor, Joseph Conrad)
- Vztah Čechů k vodě a moři zvlášť (Konstantin Biebl, K. H. Mácha, František Skála)
- Literatura a plavání (John von Düffe)
- Medailony vynikajících plavců (Lord Byron, J. W. Goethe, Friedrich Schiller)
- Oblékání u vody a do vody (cesta od nahoty k puritanismu a „plaveckým konstrukcím“, které plavání znemožňovaly)

Natočeno v roce 2017.

autoři: Tomáš Dimter , Jiří Kamen
Spustit audio

Související