Adalbert Stifter: Paměti mého praděda. Životní příběh prvního šumavského lékaře

Život a dílo rakouského spisovatele Adalberta Stiftera (1805-1868) jsou pevně spjaty s Šumavou. Jeho citlivé pero dokázalo úchvatně líčit krásy i taje šumavské přírody, autor uměl jako rozený malíř líčit proměny kraje s postupujícími ročními obdobími. Osudy lidí zasazených do prastarého rámce monumentální přírody nabývají leckdy až heroických rysů. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Jan Novotný, Pavel Soukup
Připravil: Petr Adler
Překlad: Ladislav Heger
Hudba: Alfred Schnittke
Režie: Petr Adler
Natočeno: 2008

V novele s názvem Paměti mého praděda (1841, rozšířená verze 1847), která patřila k nejmilejším autorovým pracím, se Stifter vrátil dávno minulých časů: při návštěvě matky najde v šumavském domě deník svého pradědečka, prvního lékaře rodného šumavského kraje. Text je po motivické stránce spjat s většinou autorovy tvorby: s Vesničkou na pláni ji pojí vzpomínky na dětství, se Hvozdem líčení vznešené krásy rodných šumavských lesů, s románem Pozdní léto líčení růstu osobnosti. Poslední autorská redakce pak svým úsilím o klasickou formu přibližuje toto dílo nejrozsáhlejšímu Stifterovu dílu, historickému románu Vítek.

Ke konci života Stifter tuto novelu přepracovával v dvoudílný román, který však dovedl jen do poloviny. Na poslední stránce rukopisu poznamenal vydavatel Stifterovy pozůstalosti tato slova: „Zde básník zemřel.“

autor: Petr Adler
Spustit audio