A. S. Puškin: Evžen Oněgin

Ostravské Divadlo Petra Bezruče uvedlo 5. října roku 2007 premiéru hry Evžen Oněgin – původní dramatizaci jednoho z neznámějších milostných příběhů všech dob. Inscenace Jana Mikuláška se hrála dlouhých sedm let a stala se legendou. Rozhlasová verze divadelní dramatizace Jaroslava Janovského s využitím překladu Milana Dvořáka vznikla v roce 2008 v ostravském studiu Českého rozhlasu. Poslouchejte on-line do 2. února 2018.

 Evžen Oněgin / Divadlo Petra Bezruče (Sylvie Krupanská, Lukáš Melník, Tomáš Dastlík, Tereza Vilišová)

Na rozdíl od jevištního tvaru je rozhlasová hra kratší, hutnější, s akcentem na slovo, hudbu a atmosféru. Ale to zásadní se pochopitelně nezměnilo, i rozhlasový Evžen Oněgin je příběhem o tragickém míjení, nenaplněné lásce a stravující žárlivosti.

Účinkují: Tomáš Dastlík (Oněgin), Tereza Vilišová (Taťána), Sylvie Krupanská (Olga), Lukáš Melník (Lenský), Kateřina Krejčí (Larina), Jan Vlas (Zarjecký), Přemysl Bureš (Generál), Tomáš Krejčí (Guillot) a Norbert Lichý jako vypravěč

Překlad: Jaroslav Janovský a Milan Dvořák
Pro rozhlas upravila: Ilona Smejkalová
Zvuk: Hana Plecháčková
Režie: Jan Mikulášek

Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2008.

autoři: Eva Lenartová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.