60 let oslaví Divadlo Na zábradlí s Bergmanem

5. prosinec 2018

Divadlo Na zábradlí slaví 60. výročí premiérou inscenace Persony. Tvůrci při přípravě vycházeli především z filmových scénářů Ingmara Bergmana. Snové i psychologické motivy tak ožijí na scéně Zábradlí v imaginativním kaleidoskopu. Osm herců Divadla Na zábradlí ztvárňuje tolik typické bergmanovské postavy – zachmuřené a osudem zkoušené.

Výsledný scénář pro inscenaci Persony vznikl kombinací sedmi filmových scénářů Ingmara Bergmana, mezi které přirozeně i scénář k filmu Persona, dále pak Scény z manželského života, Sedmá pečeť, Podzimní sonáta a další. Děj inscenace je zasazen do blíže neurčeného bytu, ve kterém se střídají nájemníci. S každým nově příchozím se rozvíjí nový příběh...

Některé příběhy se vracejí, ale více méně jde o izolované scény, ve kterých se odehrávají Bergmanova zhuštěná a emocionálně nabitá dramata. Bergman je jednou z největších osobností filmového světa a chtěli jsme se na jeho dílo podívat vlastníma očima. Nešlo nám o to kopírovat nebo převyprávět jeho příběhy. Chtěli jsme dát prostor našim hercům, aby si tyto emocemi nabité scénáře mohli užít, protože po dlouhé době se vracíme k něčemu, čemu se říká vztahové divadlo.
Dora Viceníková

Jana Plodková

Jan Mikulášek vnímá Bergmanovo divadelní a filmové dílo v první řadě jako silnou předlohu, se kterou může jako režisér svobodně zacházet. Má jednoznačně divadelní charakter díky tomu, že se často jedná o komorní dramata, v nichž je herec nositelem výrazu a atmosféry. V případě inscenace Persony se podle něj jedná o atmosféru místy až hororovou.

Snažili jsme se s tou atmosférou pracovat, ale nikoli ve smyslu parodickém, jak by se na divadle dalo očekávat. Balancujeme spíše na hraně, kdy se snažíme, aby byl horor co nejintenzivnější. Ale zároveň musí být jasné, že je to jenom nějaká naše hra. A tyto scény jsou podle mě „nejobrazivější“ a ať chceme nebo nechceme, nějakým způsobem se odkazují k filmové vizualitě.
Jan Mikulášek

Jakub Žáček a Petra Bučková

V blíže neurčitém bytě, který pro inscenaci Persony navrhl scénograf Marek Cpin, se odehrají zhuštěná dramata v podání osmi herců – Dity Kaplanové, Magdalény Sidonové, Jany Plodkové, Petry Bučkové, Barbory Bočkové, Jiřího Vyorálka, Jakuba Žáčka a Vojtěcha Vondráčka.

 

Spustit audio