20. 10. 2008

20. říjen 2008

Políbila Dubčeka. To je název komponovaného představení Divadelního studia Továrna, které v režii Viktorie Čermákové uvedlo ve čtvrtek v pražském prostoru La Fabrika. Je složeno z her Karla Steigerwalda Ať hoří Paříž a Políbila Dubčeka a jednoaktovky Francisca Nievy Zrychlené srdce. Její přičlenění považuje Jana Machalická za nešťastný tah inscenátorů, celkově však v Lidových novinách hodnotí představení čtyřmi z pěti možných hvězdiček. O programu, v němž vystupují například Ondřej Pavelka, David Prachař, Anita Krausová a Eva Salzmannová píše také Marie Reslová na kulturní straně Hospodářských novin.

Tomáš Dimter v tomtéž listě píše o úspěchu včera skončeného Franfurtského knižního veletrhu. Šedesátý ročník největší světové události svého druhu dosáhl historicky rekordní návštěvnost - jen za sobotu přišlo na 78 tisíc lidí. Věnuje se mu i Mladá fronta Dnes.

Petr Fischer pojednává v Hospodářských novinách o koncertu Komorního orchestru Berg s dirigentem Petrem Vrábelem, jenž se představil ve čtvrtek v pražské Jeruzalémské synagoze. Večer se nesl ve znamení lehké klezmerové melancholie, píše.

Showbusinessová strana Hospodářských novin přináší rozhovor s Jiřím Schmitzerem, jenž vydává nové album "sebraných kiksů". Herec a písničkář potvrzuje, že desku složil skutečně jen z pokažených písní - ze záznamu koncertu v Balbínově poetické hospůdce vyřadil všechny skladby, které se mu podařilo dohrát.

Táž strana listu také informuje o chystaném turné skupiny Chinaski, která vyrazí hrát koncerty společně s Davidem Kollerem. O zítřejším zahájení Space Tour 2008 píše také deník Právo.

Šárka Hellerová v Právu píše o albu skupiny AC/DC Black Ice. O této kapele se zmiňuje i kulturní strana Mladé fronty Dnes - "australští rockeři jsou na roztrhání", uvádí. Jejich pražský koncert, který je plánován na 17. března příštího roku, je totiž již vyprodán.

Právo otiskuje recenzi Zbyňka Vlasáka filmu Rembrandtova Noční hlídka, který jeho režisér Peter Greenaway nedávno v Praze osobně představil. Svůj článek nadepisuje Vlasák titulkem "Rembrandt by to natočil podobně", v němž naráží na Greenawayovy zajímavé filmařské postupy.

Lidové noviny informují o sobotním křtu nového DVD sester Idy Kelarové a Ivy Bittové. Vůbec první společný koncert těchto mezinárodně uznávaných hudebnic se uskutečnil 5. ledna v pražské Lucerně a jeho záznam je ode dneška v prodeji.

Dnešnímu křtu nahrávky Missy votivy Jana Dismase Zelenky se věnuje v Lidových novinách Dita Kopáčová Hradecká. Připravila totiž rozhovor s Václavem Luksem, zakladatelem úspěšného ansámblu Collegium 1704, který desku nahrál.

Recenzi filmu Juno napsal pro Lidové noviny Vojtěch Rynda. Americký snímek režiséra Jasona Reitmana o, jak uvádí, "zbouchnuté šestnátce" oceňuje třemi z pěti hvězdiček.

Desku Buddy Guye nazvanou Skin Deep hodnotí v Mladé frontě Dnes Ondřej Bezr. Album krále chicagského blues oceňuje 90-ti procenty.

autor: Martin Luhan
Spustit audio