18. května ožijí muzea

16. květen 2003

Na popud Mezinárodní rady muzeí byl v roce 1977 vyhlášen 18. květen Mezinárodním dnem muzeí s cílem upozornit na úlohu muzeí ve společnosti. V tento den se jejich brány otevírají návštěvníkům zdarma. Také pražské galerie se k této akci připojily a většina z nich nabízí vstup zdarma. Některé instituce navíc připravily na tento den i zvláštní program.

Národní muzeum slavící zároveň 185. výročí od svého založení nabízí nejen vstup do všech svých expozic zdarma, ale například v Muzeu Antonína Dvořáka je připraven na 15,00 koncert z díla Dvořákova a Beethovenova. Náprstkovo muzeum připravilo odborné výklady a ukázky různých rukodělných činností jako jsou tvorba tkaných závěsů, skládání origami či odlévání kovů. Tento den bude také poslední možnost shlédnout zde výstavu současného umění kanadských domorodců s názvem Asingit, o níž jsme zde už psali.

Atrium Národního muzea

Historická budova Národního muzea se soustředila především na širokou nabídku poradenské činnosti, a to zejména v oblasti mineralogie, antropologie a zoologie. Odborní pracovníci vám zde také pomohou určit a ocenit staré knihy. Kromě toho bude možno shlédnout ukázku práce s loutkami a prezentovat se bude i Klub lidové tvorby. Vystoupí též soubor Ludus Musicus.

Národní muzeum otevírá v tento den také mimořádně Národní památník na Vítkově, kde se konají prohlídky s výkladem v 10, 14, a 16 hodin.

Památník na Vítkově

Výjimečná je i možnost prohlédnout si nové depozitáře mykologického oddělení v Horních Počernicích, sraz návštěvníků je v 10,00 u depozitární budovy.

Vrchotovy Janovice (spadající též pod instituci Národního muzea) přispějí "řetězovým prováděním", kde se průvodci po objektu stanou dětem bližší teenegeři.

Bližší informace o programu a nejen o Dni muzeí lze získat na adrese: www.nm.cz. Dveře expozice Národního muzea se také otevřou účastníkům Bambiriády ve dnech 22.-25. května.

Národní galerie též otevírá všechny své expozice zdarma a připojuje odborné výklady. V Kláštěru Svaté Anežky České v 11,00 začíná "Několik příběhů středověkých světců" a v 14,00 "Móda pozdního středověku". V klášteře Svatého Jiří v 11,00 začne výklad o barokních obrazárnách. Ve Veletržním paláci se připravují "Hrátky za galerijními vrátky" s bohatým programem pro děti i dospělé ve formě komentovaných prohlídek i tvůrčích aktivit. Národní galerie zveřejňuje informace na stránkách www.ngprague.cz.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.