17. 04. 2008

17. duben 2008

Hospodářské noviny otiskují dvě filmové recenze. Kritička Irena Zemanová píše o novém českém filmu Taková normální rodinka, o němž režisér Patrik Hartl tvrdí, že téma známé z televizního seriálu pojímá nově a seriálem se jen volně inspiroval. Srovnání se divák ovšem nevyhne, a tak Zemanová v závěru svého článku uvádí, že filmová Rodinka ve srovnání se slavnou značkou vyšla jako zoufale těžkopádná parodie. Postavy jsou zcela nelogicky stylizovány a vtipné momenty režisér spolehlivě zazdívá. O Takové normální rodince píše také Darina Křivánková v příloze Lidových novin Kulturní premiéry. Hodnotí snímek dvěma z pěti možných hvězdiček. Filmu se podle Křivánkové nedaří disponovat vlastní poetikou, ani své diváky rozesmát. Všem hercům překážejí stylizace, jež nedokázali přijmout za své, každý si hraje to svoje a dohromady jim to neladí.

Další filmová recenze Hospodářských novin se zaměřuje na snímek jihokorejského režiséra Kim Ki-duka Dech, který vstupuje do české distribuce. Jde o minimalistické drama, v němž sochařka Yeon přijde na nevěru svému muži a v rámci sebeterapie vrhá veškerou svou potlačovanou vášeň do návštěv náhodně objeveného vězně odsouzeného na smrt. Film je podle kritika Petra Fischera polopatický, když jednoduchá zjištění pouze zaobaluje do symbolických obrazů.

Lidové noviny věnují celou stranu iniciativě za odvolání ředitele Národní galerie Milana Knížáka nazvané Čas na změnu. Signatáři petice vyzývají ministra kultury Václava Jehličku, aby vypsal mezinárodní konkurz na Knížákovo místo. Článek Marty Švagrové doplňuje anketa mezi umělci a rozhovor s jedním ze signatářů Času na změnu, výtvarníkem Jiřím Davidem.

Lidové noviny píší také o dnes začínající přehlídce Dny evropského filmu. Festival potrvá v Praze do 29. dubna, poté se přesune do Brna a do Olomouce. Mladá fronta Dnes dodává, že Dny zahájí německý snímek Náš vůdce vyprávějící o školním pokusu nastolit nacistickou diktaturu. O přehlídce informuje také Právo, uvádí mimo jiné, že Dny evropského filmu představí 38 snímků.

Deníky přinášejí také zprávu o úmrtí posledního člena animátorského týmu Walta Disneye Ollie Johnstona. Tvůrce animované Sněhurky zemřel ve věku 95-ti let. Informují o tom Lidové noviny a Právo.

Petr Kováč píše v Právu o výstavě Christophera Dressera - Pionýr moderního designu, která probíhá v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu.

List se dále zmiňuje o nedělní dražbě děl klasiků moderního umění aukčního domu Galerie Art Praha. Obrazy, kresby, grafiky a sochy českých a slovenských výtvarníků se budou dražit v hotelu Hilton. Nejcennějším dílem bude zřejmě Piazetta Jana Zrzavého.

V příloze Lidových novin Kulturní premiéry píše Ondřej Horák o knize Ádáma Bodora Okrsek Sinistra. Kniha vydaná v roce 1992 a přeložená do češtiny letos si podle kritika zaslouží čtyři z pěti hvězdiček. Horák ji klade do společnosti děl autorů jako Franz Kafka, Gabriel García Marquez a Bohumil Hrabal.

Jana Paterová píše v Kulturních premiérách o inscenaci Divadla ABC Tristan a Isolda. Považuje ji za veselý příběh tragické lásky a hodnotí celkově dvěma hvězdičkami.

Velký rozhovor připravil Ondřej Horák pro dnešní vydání kulturní přílohy Lidových novin s Janem Burianem. Představují mimo jiné knihu Ženy, muži a jiné básně.

autor: Martin Luhan
Spustit audio