16. 09. 2009

16. září 2009

Přehled kulturních rubrik dnešního tisku začíná zprávou o úmrtí amerického herce a tanečníka Patricka Swayzeho. Představitel tanečního instruktra Johnnyho Castlea z filmu Hříšný tanec podlehl v pondělí ve věku sedmapadesáti let rakovině slinivky. Články Swayzemu věnované najdeme na kulturní straně Práva a Hospodářských novin, Lidové noviny o hollywoodském herci píší na straně Lidé a Mladá fronta Dnes mu věnuje celou publicistickou stranu.

Dalším tématem, které se objevuje v různých denících, je pondělní obnovená premiéra muzikálu Johanka z Arku. Například Irena Zemanová v Hospodářských novinách uvozuje svou recenzi titulkem "Johanka je zpět s brilantní Basikovou" a pochvalná slova naplňují i recenzi samotnou. Podle kritičky jasně převyšuje Johanka v pražském divadle Kalich běžnou muzikálovou produkci. Navíc, protagonistka Bára Basiková se role ujala s obrovským zápalem a zejména ve vysokých partech intenzitou a hlasovým rozsahem připomíná, že nemá v českém prostředí konkurenci. Zemanová pak oceňuje i inscenaci dobře sedící komorní prostředí Kalichu, scénografii Aleše Votavy a i další pěvecko-herecké výkony. Radmila Hrdinová v Právu potvrzuje, že premiérový aplaus pro Báru Basikový byl zasloužený. Navíc připomíná, že muzikál vděčí za svůj úspěch kvalitnímu libretu Jiřího Hubače, poetickým písňovým textům Gabriely Osvaldové a hudbě Ondřeje Soukupa.

Co jsme si zbořili.... zní název výstavy, která je k vidění v pražské Staré kanalizační čistírně v Bubenči. Expozice potrvá v rámci pátého ročníku bienále Insdustriální stopy až do října a spolu s ní i další čtyři výstavy, které jsou v bubenečské čističce otevřeny. Píše o nich v Lidových novinách Jana Machalická, krátkou zprávu najdeme také v Mladé frontě Dnes.

Kulturní rubrika Lidových novin přináší výhled do nadcházející sezony Divadla na Vinohradech. Článek mimo chystaného repertoáru představuje také tři nové členky hereckého souboru - Dagmar Havlovou, Veroniku Žilkovou a Lucii Polišenskou.

Ondřej Horák připravil pro Lidové noviny rozhovor s literárním historikem Pavlem Janáčkem. Hovoří o dílech, zejména o detektivních románech Eduarda Fikera u příležitosti jejich současného vydávání.

Krátkou zprávou informují Lidové noviny o zítřejším koncertě jazzového baskytaristy Pavla Jakuba Ryby na Pražském hradě. HUdebník pokřtí své DVD ze společného turné s kytaristou Deanem Brownem.

V Mladé frontě Dnes najdeme dvě recenze - Richard Olehla píše o novele japonského autora Jasutaky Cucui Peklo. Novela začíná jako celkem tradiční životní příběh, ovšem po dočtení necelé stovky stran čtenář zaklapne knihu s pocitem naprostého zmatení. V závěrečném hodnocení získalo peklo sedmdesát procent.

V divadelní recenzi pak Klára Kubíčková udílí zábavnému i trapnému Casanovovi v lázních, který se hraje ve Švandově divadle, padesát recenzentských procent.

autor: Martin Luhan
Spustit audio