13. 06. 2008

13. červen 2008

Chceme být populární i zasvěcení - říká v rozhovoru pro dnešní Právo umělecký ředitel Letní filmové školy v Uherském Hradišti Pavel Bednařík. Akce, která proběhne v srpnu, "by měla jednotlivá témata rozvíjet spíše do hloubky než do šířky, program by měl být přehledný s provázanou dramaturgií. Dá se říct, že se vracíme do poloviny 90. let, kdy LFŠ nebyla ještě masovou akcí, ale byla podnětnou také pro historiky, filmaře, společenské i filmové vědce, kinaře a také pro učitele a vysokoškolské studenty," říká Bednařík pro Právo.

Letní filmové škole a také sporům bývalého a současného vedení akce se věnují i dnešní Lidové noviny. Uherskohradišťští zastupitelé poskytli akci dotaci i úvěr na překlenutí dluhů, bývalý ředitel Letní filmové školy Jiří Králík podal trestní oznámení na neznámého pachatele ze současného vedení Filmovky, upozorňuje v něm na zkreslování výsledků hospodaření a na na to, že některé doklady, které byly k jejímu prezentování předloženy, nejsou založeny na skutečnosti. Vedení LFŠ to ovšem odmítá a tvrdí, že kontrola žádná pochybení v předložených materiálech neshledala.

Zpátky k Právu: list zve na velkou retrospektivní výstavu fotografa Adolfa Ziky, která proběhne od zítřka v prostorách Staroměstské radnice Praze a na Planet Festival, který startuje dnes v Táboře.

V deníku se dále dočteme podrobnosti o Pražské muzejní noci (mluvili jsme o ní i v Mozaice před několika minutami) a o novém projektu audiopodoby knihy Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka. Její zvuková verze by měla vyjít v podání deseti českých herců na 20 kompaktních discích.

Lucie Dercsényiová v Lidových novinách hodnotí vystoupení izraelského souboru Kibbutz Contemporary Dance Company na festivalu Tanec Praha. "Představení s názvem Ekodoom je zneklidňující podívaná, ke které chybí klíč. Je to sled tanečních obrazů, které bez návodu nevykazují hlubší souvislosti. A samy o sobě některé z nich vyvolávají spíše rozpaky," čteme v recenzi.

Jako náročné představení, technicky přesné a obrazově proměnlivé jako pohled do krasohledu, charakterizuje vystoupení Izraelců Magdalena Čechlovská v Hospodářských novinách.

Lidové noviny dále zvou na pondělní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu, během kterého bude pokřtěn supraphonský komplet nahrávek symfonií Bohuslava Martinů, na výstavu prací 26 umělců, kteří se vyjadřovali obrazem i slovem (výstava je k vidění v pražské Galerii Smečky) a na televizní festival Zlatá Praha. Ten začíná zítra, píše o něm i Mladá fronta Dnes a my se mu v naší dnešní Mozaice budeme podrobně věnovat před osmou hodinou.

Petr Fischer v Hospodářských novinách recenezuje nový film režiséra Manoje Nighta Shaymalana Stalo se. "Kromě námětu nepřekvapil režisér skoro ničím," píše v článku.

Pavel Klusák v rubrice Album alb píše o desce Vlastimila Třešňáka Koh-i-noor, kterou v roce 1983 vydalo exilové vydavatelství Šafrán 78. "Jde o odraz spletitých osudů, které muzikanty vyhnaly z domova. Je to samomluva básníka, který nerezignoval na svobodu," charakterizuje album autor článku.

Rubrika Knihy pak v Hospodářských novinách přibližuje dvě publikace: román Louise de Berniérese Partyzánova dcera a básnickou sbírku Ivana Martina Jirouse Okuje. První jmenovanou knihu vydává nakladatelství BB Art, druhou vydavatelství Gallery.

Mladá fronta Dnes přináší průběžné výsledky divácké ankety České televize o nejoblíbenější herce české filmové historie. V užším výběru jich je zatím dvacet a hlasuje se dál.

I další téma Mladé fronty Dnes je televizní: článek Mirky Spáčilové seznamuje s letním programem českých televizních stanic. Premiér je málo, vrátí se některé oblíbemé tituly. Za zmínku stojí například dokumentární cyklus Dny, které změnily svět - ten se bude vysílat od 10. srpna vždy v neděli dopoledne na TV Prima.

Podpora z české strany pomohla režisérovi Sergeji Fedotovovi zachránit jeho Divadlo U mostu v Permu. Soubor se nyní vrací do Česka s přehlídkou své tvorby, kterou chce naší zemi poděkovat - i o tom se dočteme v dnešní Mladé frontě Dnes.

A také o výstavě děl Andrey Zittelové a Moniky Sosnowské v Basileji a expozici prací Šejly Kameričové v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem.

Spustit audio