11.07.2007

10. červenec 2007

Dita Hradecká se v Lidových novinách ohlíží za Festivalem komorní hudby, který minulou sobotu skončil v Českém Krumlově. O přehlídce například píše, že každoročně přináší do turisty obleženého města přátelskou atmosféru a neokoukané tváře. Podle Hradecké jsou tradiční barokní noci, kdy žije unikátní divadlo, Plášťová chodba i zahrady zámku a tradiční je také vystoupení houslisty Josefa Suka. Ten si v letošním roce na podiu Maškarního sálu společně zamuzicíroval s generačně sice vzdálenými, ale hudebně spřízněnými kolegy a podle Dity Hradecké předvedl vitální koncert, v němž za mladšími hráči svým elánem nikterak nezaostával.

V Lidových novinách dále čteme sloupek o letošním 16. ročníku mezinárodního festivalu duchovního umění Svatováclavské slavnosti. Ten se uskuteční od 14. do 28. září a nabídne celkem 13 koncertů. V doprovodném programu nechybí výstava pastelů a grafiky Pavla Sukdoláka nebo filmové projekce proslulého snímku Andreje Tarkovského o malíři ikon Andreji Rublevovi. Podle dramaturga Svatováclavských slavností Lukáše Matouška je pozoruhodným bodem programu například zahajovací koncert a uvedení díla Stabat Mater Jana Křtitele Vaňhala, které bude vedle vynikajících sólistek obsazeno nikoli ženským sborem, jak zní autorův předpis, ale sborem dětským. Lidové noviny také podotýkají, že na Svatováclavských slavnostech bude mít premiéru neoklasické dílo z raného tvůrčího období Jana Klusáka Malá ranní mše pro dětský sbor a malý orchestr, která vznikla před 50 lety a dosud nebyla provedena.

Na Pražském Staroměstském náměstí včera začal a i dnes pokračuje mezinárodní hudební festival Bohemia Jazz Fest. Tato přehlídka se zítra přesune do Plzně, pozítří do Prachatic a skončí tuto sobotu v Českých Budějovicích. Zakladatelem festivalu je sedmačtyřicetiletý českoamerický kytarista Rudy Linka. Ten na kulturní straně Práva v rozhovoru s Vladimírem Říhou říká, že jazzová hudba musí občas z klubů ven na náměstí. Další podrobnosti otiskují také Hospodářské noviny.

Tento list dále informuje o mezinárodním hudebním festivalu Colours of Ostrava, který začíná zítra. Čtyřdenní maraton nabídne přes stovku koncertů na třech venkovních scénách a ve třech ostravských klubech. Vystoupí téměř 600 hudebníků, mezi nimiž nebude chybět světově proslulý sedmapadesátiletý srbský skladatel a kytarista Goran Bregovič. Rozhovor s ním v Hospodářských novinách vede spolupracovník listu Tomáš S. Polívka a na kulturní straně Mladé fronty Dnes Petr Dorůžka.

V českých kinech se začalo promítat třetí pokračování amerického filmu Dannyho parťáci. Darina Křivánková v Lidových novinách tvrdí, že i když to Dannyho parťákům stále sluší, jsou vtipní, elegantní a všehoschopní, tak přeci jen možná už trochu unavení. Snímku dává tři z pěti možných recenzentských hvězdiček.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes hodnotí druhý díl amerického hororovéhoho snímku Hostel. V článklu například poznamenává, že oproti prvnímu dílu nyní na plátně ve slovenské mučírně ječí místo mladíků dívky, šíří se tu politická korektnost a písně Michala Davida nahradil folklor. Hostel II se podle Spáčilové prostě nedá brát vážně a je na čase, aby režisér Eli Roth zkusil síly na jiné látce, protože ani tato hloupá mordýřina nezakryje, že řemeslo ovládá.

Jana Machalická zve v Lidových novinách na výstavu artefaktů a výbavy bývalých šlechtičen. Expozice se koná pod názvem Dámy a jejich cetky v bývalé konírně zámku v Jindřichově Hradci a podle Křivánkové je velice půvabná. Text je nadepsaný titulkem Dámské cetky v běhu staletí.

autor: Josef Košťálek
Spustit audio