10. 06. 2008

10. červen 2008

Z oblasti kultury se deníky především věnují včerejšímu ostravskému koncertu Boba Dylana. Jaroslav Riedel uvádí v Hospodářských novinách, že zpěvák představil písně ze svých posledních desek Modern Times a Love And Theft, ale dostatek prostoru ponechal také pro starší kusy, většinou ze šedesátých let. Kritik dále píše, že Dylanovy texty jsou většinou skeptické, povzbudivého poselství se sotva dočkáme, ale zato oplývají zřetelnou muzikantskou radostí. O vystoupení americké legendy informují také Lidové noviny. Marta Švagrová s Janou Kačurovou například zmiňují, že Dylan hrál pouze na klávesy a foukací harmoniku. Svůj článek v Mladé frontě Dnes nadepisuje Kateřina Hejdová titulkem Bob Dylan uchvátil Ostravu. Podle ní naplnil svá vlastní slova o tom, že "Být legendou neznamená zůstat jen muzejním kouskem".

Právo se na kulturní straně vrací k nedělnímu koncertu Glena Hansarda a Markéty Irglové v pražském Divadle Archa. Jaroslav Špulák ve své kritice upozorňuje, že dvojice hudebníků neskládá písničky tak, jak je u nás obvyklé. Jejich povětšinou smutná a láskyplná díla mají pestrou stavbu, nabízejí stále nová témata v aranžích a některé ve svých výbušných fázích demonstrují sílu dynamiky ve folkové hudbě.

Na téže straně Práva najdeme rozhovor Radmily Hrdinové s ředitelem Divadla Ungelt Milanem Heinem. Hovoří o letní sezóně divadla, kdy se jeviště přesouvá na předměstí pražských Hradčan, na Nový Svět. V článku nastiňuje červencový a srpnový program.

Radmila Hrdinová píše dále v Právu o dialogu pražského magistrátu se zástupci iniciativy Za Prahu kulturní. Uvádí, že se organizátoři petice dočkali po čtrnácti dnech prvních pozitivních signálů.

Kateřina Kolářová připravila pro Mladou frontu Dnes recenzi inscenace Robin Hood, kterou Jihočeské divadlo prezentuje v Českém Krumlově na proslulé letní scéně. Považuje představení za dobře zvládnutou pohádku pro dospělé, která neurazí. Režisér Martin Glaser Robina Hooda inscenuje ve velkém romantickém duchu, s početným komparzem, šermíři a živými koňmi. Celkově hodnotí recenzentka představení sedmdesáti procenty. Krátce se o hře zmiňují také Lidové noviny.

Mladá fronta Dnes otiskuje dále rozhovor s básnířkou a překladatelkou Katerinou Anghelaki-Rooke, která byla hostem letošního Festivalu spisovatelů Praha. Autorčina sbírka veršů Když končí den u nás právě vychází v dvojjazyčné podobě.

Se spisovatelem Zaferem Senocakem připravil rozhovor pro Lidové noviny Ondřej Horák. Autor narozený v Ankaře a žijící v Berlíně přijel do Prahy představit český výbor ze své básnické tvorby s názvem V novém světě. Poezie vychází v překladu Terezy Brdečkové.

Aleš Haman hodnotí v Lidových novinách dvě literární novinky, které jsou rozsahem útlé, ale z hlediska rozměrů příběhů by se daly texty označit za romány. Prózy Jiřího Dědečka Snídaně se psem a Pavla Brycze Mé ztracené město označuje kritik za rodinné vzpomínky v beletristickém rouše.

autor: Martin Luhan
Spustit audio