Zveme vás na Respect

20. květen 2008

V hudební části středeční Čajovny vám Jiří Moravčík představí hlavní hvězdy letošního ročníku festivalu Respect. Mezi domácími hudebními festivaly si Respect, vedený neúnavným Borkem Holečkem, už dávno získal statut průkopnické akce. Jako jeden z prvních nabídl českému publiku fenomén world music, často v té nejsyrovější, dobou a především hudební mašinérií nedotčené podobě. Zahraniční debutanti, vstupující do Čech pod bedlivým dohledem domácích promotérů branami Respectu, u nás navíc v nejednom případě takřka zdomácněli. Připomeňme balkánské dechovky nebo zcela nedávno světově proslulou tuarežskou kapelu Tinariwen a další reprezentanty pouštního afrického blues. Letošním programem nicméně snaha organizátorů nepochybně vrcholí.

1. června na bonusovém koncertě Respectu Plus zahraje malijský hráč na loutnu ngoni Bassekou Kkouyate se svou skupinou Ngoni ba, vyhlášený nejlepším africkým umělcem loňského roku. A ve dnech 27. - 28. června v Praze na ostrově Štvanice vystoupí vynikající malijská zpěvačka Oumou Sangare, vpravdě obrovská světová hvězda, dále pak mužský vokální sbor Lo cor de la Plana z Marseille, izraelské trio Toy Vivo, inuitská zpěvačka Tanya Tagag, jinak blízká spolupracovnice Björk a fascinující reprezentantka hrdelního zpěvu, a strhující vystoupení slibuje rovněž americká kapela Dengue Fever s kambodžskou zpěvačkou nebo iránský hráč na dudy Saeid Shanbehzadeh se svou skupinou.

V divadelní části pořadu vás Kateřina Dolenská seznámí s projektem "Divadlo jako socializační prostředek", který se zaměřuje na divadelní práci s lidmi s mentální retardací ve věkovém rozpětí 20 - 40 let a jehož realizace začala v únoru roku 2002 v Ústavu sociální péče Kladno. Hlavou projektu je herec a režisér Vladimír Novák, v současné době doktorand na KALD DAMU. Během projektu už byly realizovány inscenace O barevném království, Kam padají hvězdy, Hastrmaní princeznička a Skrz tenkou tětivu snů I a II.

Spustit audio