Ztracený domov. Skladatelé z koncentračních táborů, zajetí, emigrace i na cestě zpět do vlasti

25. leden 2022

Nové i legendární nahrávky písní a skladeb Erwina Schulhoffa, Viktora Ullmanna, Hanse Krásy, Ericha Korngolda, Jaroslava Ježka a dalších. Účinkují Christina Bock (mezzosoprán), Petr Popelka (klavír) a další. U příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti připravila Renáta Spisarová a Tvůrčí skupina Hudba.

Hosty Akademie jsou muzikolog a ředitel Institutu terezínských skladatelů Lubomír Spurný a Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí v ČR.

Písně židovských autorů Erwina Schulhoffa, Viktora Ullmanna, Hanse Krásy a Ericha Korngolda nahrál nedávno pro Český rozhlas dirigent, v tomto případě klavírista Petr Popelka, který při té příležitosti pracoval v ostravském Studiu 1 s německou mezzosopranistkou Christinou Bock. Jejich nové nahrávky tvoří osu pořadu, který je věnován tvorbě židovských skladatelů před druhou světovou válkou, podmínkám, ve kterých komponovali v Terezíně, kulturnímu životu v terezínském ghettu, „uměleckému“ transportu, který byl vypraven 16. října 1944 a který s dalšími způsobil vyvraždění velké části elity uměleckého života prvorepublikového Československa.

Pojmy holocaust a šoa rozklíčuje Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí v České republice. Rovněž připomene okolnosti, za kterých se přední evropští umělci stali obětí konečného řešení židovské otázky:

„Paradoxem je, že svému židovství před druhou světovou válkou, před nástupem fašismu nepřikládali příliš velký význam. Bohužel, nacismus to všechno převrátil naruby a právě tuto, dá se říci okrajovou záležitost v jejich osobnostech, nakonec považoval za tak důležitou, že se tito lidé nakonec ocitli v koncentračních táborech. V Terezíně se tak sešla neuvěřitelně výjimečná společnost“, začíná své úvahy Tomáš Kraus.

Svědectví terezínských zdí

Za jakých okolností a v jaké atmostéře skladatelé v Terezíně tvořili? Jaké stěžejní kompozice v ghettu vznikaly, jaký měly charakter a proč se některé dochovaly a jiné jsou definitivně ztracené? Jak prožívali emigraci ti skladatelé, kteří stačili před transporty utéct do USA? A jakou šanci měli na návrat do vlasti umělci, kteří přežili? Na tyto a další otázky odpovídá Lubomír Spurný, muzikolog a ředitel Institutu terezínských skladatelů, který nabídne také poslech raritních nahrávek z kabaretů provozovaných na půdách terezínského ghetta.

„Hudbou se snažili tito skladatelé udělat svět lepší adresou. Náš písňový projekt pro Český rozhlas je tak poděkováním ojedinělým talentům v neuvěřitelně těžké době za to, že byli schopni tvořit i v nejhorší bídě a ponížení, které mohou člověka potkat. A to je něco, co si zaslouží být pořád připomínáno“, osvětluje důvody svého zájmu o písně židovských autorů Petr Popelka.

Spustit audio