Ztracený a nalezený František Antonín Míča

14. květen 2024

František Antonín Míča patří k významným skladatelům českého baroka. Narodil se v Náměšti nad Oslavou, kde jeho otec, varhaník Mikuláš Míča, krátkodobě zastával místo varhaníka. Byl zde pokřtěn 2. září 1696.

Život Františka Antonína je především spojen s moravským městečkem Jaroměřice nad Rokytnou, kde vykonal pro hudební život opravdu mnoho. Františkovo hudební nadání se projevilo brzy, v patnácti letech už působil jako hudebník v Questenbergově vídeňském paláci. Flexibilně pak společně s celým hudebním ansámblem a dalšími sloužícími přejížděl mezi questenberskými panstvími podle potřeb hraběte. Kromě Jaroměřic, které byly centrálním sídlem hraběte, to byl také rakouský Rappoltenkirchen a Bečov v Čechách.

Míčovy skladby byly zkomponovány v tak zvaném galantním stylu. Vyznačovaly se odklonem od hutného barokního kontra­punktu, zjednodušenou fakturou i harmonií, symetrickým utvářením hudebních frází a důrazem na zpěvnost melodie. Velmi často dokázal svým zhudebněním podtrhnout význam textu, používat hudební symboliku, zvukomalbu i hudebně rétorické fi­gury.

František Antonín Míča je autorem první české komické opery O původu Jaroměřic z roku 1730. O jejím italském libretu se vědělo pouze to, že se dříve nacházelo ve sbírce sasko-meiningenského vévody Antona Ulricha, který je získal přímo od hraběte Questenberga. Tam však nyní uložené není. Průvodkyně rozhlasové Akademie z Ústavu hudební vědy Masarykovy univerzity v Brně profesorka Jana Perutková v roce 2021 vypátrala, že se v současné době libreto nachází v ruské státní knihovně v Moskvě, kam bylo odvezeno z Meiningen po druhé světové válce. Nyní tedy máme k dispozici kompletní německé i italské libreto, kompletní ale ještě není partitura, po které stále pátrá…

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.