Ztracená a znovu objevená – o současných ozvěnách židovské kultury (nejen) v Praze

29. červen 2021

Obrazy židovské malířky Gertrud Kauders ukazují minulost, která se skrývá pod povrchem. Nová kniha Už tam budem, Mojžíši? zve k sekání se současnou židovskou kulturou.

Celý záznam ArtCafé, včetně tematických hudebních ukázek, které vybral Pavel Zelinka, najdete v audiu na konci článku.

V roce 2018 došlo při demolici v domě na Zbraslavi k náhodnému objevu takřka 700 obrazů výtvarnice Gerturd Kauders. Po necelých 80 letech od jejich ukrytí, tak opět kompletní dílo této židovské umělkyně spatřilo světlo světa. Ačkoliv je představení díla veřejnosti stále předmětem vyjednávání, hlavní kurátorka Židovského muzea v Praze Michaela Sidenberg reflektuje na roli tohoto objevu pro sféry výtvarného umění, společnost i pro ni osobně, jako historičku a kurátorku.

Obrazy výtvarnice Gertrud Kauders

Stále probíhající odhalování minulosti vede k aktualizaci nejen toho, co si o ní myslíme, ale i toho, jaký příběh si o ní vyprávíme. Jedinečný osud výtvarnice Gertrud Kauders, stejně jako osud jejího ateliéru, který malířka v kompletní podobě ukryla do rozestavěného domu na Zbraslavi u své přítelkyně z Akademie výtvarných umění v Praze Natálie Jahůdkové, je tak i paradigmatickým příkladem situace mnoha dalších umělců napříč různými obory.

Už tam budem, Mojžíši?

Echa minulosti však můžeme zachytit i jinak než prostřednictvím nečekaných objevů ze starých domů. Pavlína Šulcová, současná ředitelka kulturně-komunitního centra v Praze s názvem JCC Prague vysvětluje, jak skrze svůj program zprostředkovávají rezonance tradičních židovských hodnot dnes – dětem, dospělým, směrem ke kulturní veřejnosti i praktikujícím věřícím. Kulturně-umělecké a vzdělávací projekty JCC Prague pracují s humorem a přístupností pro každého, kdo má zájem o židovské tradice a kulturu, byť by se s nimi doposud třeba aktivně nesetkal.

Kniha Už tam budem, Mojžíši?

Příkladem realizace takového projektu je kniha Už tam budem, Mojžíši?: Trochu jiná pesachová hagada (nejen) pro děti, kterou v letošním roce vydalo nakladatelství JCC Prague. O té vedle autorky Pavlíny Šulcové, promluvil i její spoluautor a ilustrátor David Kalika, výtvarník známý pod přezdívkou Kakalík. „Tato knížka vám přiblíží svátek pesach a pomůže vám ho náležitě oslavit,“ říká Pavlína Šulcová.

Zmíněná publikace je odlehčenou verzí tradiční židovské knihy hagada, která popisuje řád, který je třeba dodržovat během svátku pesach. K jeho oslavám patří dané pokrmy, nápoje i specifická symbolika. Již rané rukopisy hagady zdobí názorné ilustrace, současným čtenářům je zprostředkoval právě David Kalika. Na knihu navazuje i stejnojmenná desková hra, kterou bychom mohli s nadsázkou označit jako Mojžíši nezlob se... na cestě do zaslíbené země. Hra začíná u Rákosového moře, které se po padnutí čísla šest na hrací kostce otevře a hráči se vydávají na cestu pouští.

Spustit audio

Související