„Zrádce literatury“ čínský spisovatel Jen Lien-kche přišel do odpolední Mozaiky

11. listopad 2013

Čínský spisovatel Jen Lien-kche uvede v Praze svůj román Čtyři knihy: ve středu v Galerii Montmartre a ve čtvrtek v Café Fra. V pondělí 11. listopadu byl hostem Petra Šrámka v odpolední Mozaice.

Jen Lien-kche bývá často označován za kontroverzního spisovatele a to proto, že vydání několika jeho románů provázely v ČLR skandály a následné zákazy, Jen Lien-kche sám v jednom rozhovoru přiznal, že ho jeden ze skandálů stál i zdraví a jednu dobu si dokonce myslel, že už nebude moct psát tak, jak sám chce. V roce 2010 se na něj však usmálo štěstí a Jen Lien-kche dostal post profesora literatury na Univerzitě Žen-min v Pekingu, přičemž jeho jediným posláním bylo dál psát. A tak vznikly Čtyři knihy, román, který podle svých slov psal úplně po svém, který ale následně dlouho hledal nakladatele a nakonec jej vydalo až hongkongské nakladatelství.

Jen Lien-kche (*1958) patří ke stejné spisovatelské generaci jako loňský nobelista Mo Jen, na rozdíl od Mo Jena se však neúčastní oficiálních aktivit Svazu spisovatelů a některé jeho romány byly v ČLR zakázány. Jenův román Čtyři knihy vyšel v roce 2010 v Hongkongu. Jen Lien-kche byl mezi finalisty na Man Bookerovy mezinárodní ceny za rok 2013.

Ukázka z románu Čtyři knihy: „Bohové nesnesli, že si Sisyfos na svůj trest zvykl, že mu dal smysl. Bohové už nechtěli, aby Sisyfos valil kámen nahoru na této straně kopce. Bohové přikázali, aby z druhé strany kopce – zezadu – z vrcholku kopce vší silou – kutálel kámen – dolů. Na této straně valil kámen silou nahoru a kámen se pak během chvilky skutálel sám dolů – avšak na tamté straně bylo vše přesně naopak.“

autoři: Petr Šrámek , Karel Kratochvíl
Spustit audio