„Zlatá socha“ v Altánu Klamovka

1. září 2017
„Zlatá socha“ v Altánu Klamovka

V Altánu Klamovka v parku Klamovka na pražském Smíchově se představuje instalací „Zlatá socha" čerstvá absolventka ateliéru kresby na Akademii výtvarných umění v Praze - Andrea Lédlová.

Komorní prostor pseudogotického Altánu Klamovka v parku Klamovka v Praze 5 hostí tentokrát pouze dva exponáty. Červenou fantaskní figurální sochu a z jejích komplikovaných tvarů  vycházející červenou kresbu. Autorkou obou artefaktů je čerstvá absolventka ateliéru kresby Jiřího Petrboka na Akademii výtvarných umění v Praze Andrea Lédlová. Ve své diplomové práci předvedla zájem o historické předlohy. Jako vzor si vzala kanonická sousoší z dějin umění – z antiky Láokoónta a jeho synů a z baroka Apollona a Dafné od Giana Lorenza Berniniho.

Sochy a kresby Ellen Jilemnické ozdobí na pár týdnů Topičův salon

Metamorfózy roku - Ellen Jilemnická

V Topičově salonu na Národní třídě v Praze začala výstava figurálních soch a kreseb sochařky Ellen Jilemnické. Prohlédnout si ji návštěvníci můžou do 21. září.

Andrea Lédlová své historické předlohy u diplomové práce převedla do textilních soch, které jsou podobné bytostem a příšerám ze sci-fi filmů, a které jí jsou dodnes inspirací pro další práci. Vedle citací z historie ráda řetězí motivy a otevírá nové asociace pro již vžité kulturní vzorce, a to s neopakovatelnou poetikou, kdy forma již není závislá na funkci a samotný obsah také nic neznamená.

Instalaci Andrey Lédlové nazvanou „Zlatá socha“ si můžete v Altánu Klamovka prohlédnout do soboty 23. září. Na tento den je v Altánu Klamovka připravena mezi 14 a 16 hodinou výtvarná dílna pro děti a také komentovaná prohlídka k výstavě i výstavní činnosti altánu.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio