Život a smrt v Pompejích a Herkulaneu

30. květen 2013

Během vlády římského císaře Tita došlo 25. srpna roku 79 po Kristu k největšímu známému výbuchu sopky Vesuv, tyčící se nad dnešním Neapolským zálivem.

Během pouhých čtyřiadvaceti hodin zmizela z povrchu země tři kvetoucí antická města: Pompeje, Herkulaneum a Stabie. Pompeje zcela zasypal sopečný popel a drobné pemzové kaménky. Stropy většiny domů se zřítily, zdi však zůstaly zachovány, podlahy a dláždění byly dokonce téměř neporušeny. Velké části obyvatel Pompejí se podařilo uprchnout, ale asi dva tisíce lidí zahynulo…

Na rozdíl od Pompejí, které zasypal popel, sousední město Herkulaneum zalila láva, proto zde byl archeologický výzkum mnohem obtížnější. Obyvatelé Herkulanea stačili uprchnout, ale zachovalo se tu mnoho cenným předmětů.

Na Stabie, třetí obec, kterou v roce 79 rovněž zcela zasypal popel po výbuchu Vesuvu, se obvykle zapomíná. Ovšem například v roce 1950 tu archeologové zcela odkryli dva komplexy vil s pozoruhodnými nástěnnými malbami.

Pompeje a Herkulaneum tak na dalších téměř 1700 let zakryly popel a láva. Až v letech 1718 a 1719 se v těchto dvou antických městech uskutečnily první výkopy. Odborný archeologický výzkum však začal až od roku 1860 a trvá dodnes.

02897864.jpeg

Právě díky jedinečným archeologickým nálezům mohlo Britské muzeum připravit pro letošní rok výstavu, která přibližuje každodenní život a náhlý zánik obou měst. Některé vystavené předměty, například fragmenty trojnožky, byly objeveny teprve nedávno, v roce 2008. Expozice má výmluvný název – Život a smrt v Pompejích a Herkulaneu. Na nebohé Stabie tedy zapomněli i kurátoři této výstavy…

Výstava v prostorách Kruhové čítárny je pojata jako jakási fiktivní „procházka“ tradičním starořímským domem. Návštěvníci tak nejprve kráčejí po ulici, poté vcházejí do atria. Z něj mohou odbočit do ložnice a zahrady. Dvě závěrečné části výstavy pak tvoří obývací pokoj a kuchyně.

Výstava představuje desítky předmětů každodenní potřeby i řada uměleckých děl. K nejvýznamnějším exponátům patří jedna z mnohých nástěnných maleb – portrét pekaře Terentia Nea a jeho ženy, který byl nalezen v pekařově domě v Pompejích. Byl vytvořen pravděpodobně kolem roku 50 po Kristu. Vynikající uměleckořemeslnou úroveň antických zlatníků představuje náramek v podobě svinutého hada, rovněž objevený v Pompejích. Naopak z Herkulanea pochází bronzová soška ženy upravující si šaty.

02897865.jpeg

Představu o tehdejším životu si mohou návštěvníci expozice udělat také díky šesti kusům nábytku, který se v karbonizovaném stavu zachoval v Herkulaneu; v Pompejích, zasypaných popelem, se nic podobného nedochovalo. Vystavena je tak například zahradní lavice či truhla, ovšem nejdojemnější je dětská kolébka z Domu M. P. P. Graniana.

Výstava se věnuje především životu ve starověkých městech, nemůže se však, jak ostatně vyplývá z jejího názvu, vyhnout smrti. Vždyť právě kvůli své náhlé a rychlé zkáze vstoupily Pompeje a Herkulaneum do dějin. Poslední okamžiky nebohých obyvatel Pompejí jsou tak představeny v podobě sádrových (i pryskyřicových) odlitků několika těl. Již v 19. století totiž archeologové provrtali do ztuhlého popela malé otvory, jimiž dovnitř nalili sádru, a tak získali dokonalé odlitky těl tehdejších obyvatel v okamžiku jejich smrti. Nejpůsobivější jsou čtyři do sebe propletená těla (dva dospělí a dvě děti), která byla nalezena pod schody jejich vily. Nechybí tu ani odlitek těla psa.

Výstava Život a smrt v Pompejích a Herkulaneu potrvá v prostorách proslulé Kruhové čítárny Britského muzea do 29. září 2013.

The British MuseumGreat Russell StreetLondonWC1B 3DG

Stálá expozice Britského muzea je zdarma přístupná denně od 10.00 do 17.30 hodin, v pátek až do 20.30. Velká dvorana je otevřena již od 9.00 do 18.00 hodin, v pátek až do 20.30 hodin. Muzeum je zavřeno o Vánocích a na Nový rok.

Nejbližší stanice metra:Tottenham Court Road (Central a Northern Line)Holborn (Central a Piccadilly Line)Russell Square (Piccadilly Line)Goodge Street (Northern Line)

Informace: www.britishmuseum.org

autor: jbe
Spustit audio