Světová premiéra na Pražském jaru. Filharmonický orchestr Radio France přivezl do Prahy novou skladbu Kryštofa Mařatky

27. květen 2024

Jediné vystoupení Filharmonického orchestru Radio France z Paříže se na Pražském jaru odehrálo 27. května. Kromě jiného francouzští hosté uvedli světovou premiéru skladby Svatyně – v hlubinách jeskynních maleb, jež si orchestr spolu s festivalem objednal u skladatele Kryštofa Mařatky.

Kryštof Mařatka je následovníkem rodu slavného sochaře a neméně renomovaného lékaře stejného příjmení a už více než 20 let trvale žije a působí ve Francii. Svatyně vytvořil pro houslistu Amaury Coeytauxe pod dojmem inspirace pravěkými jeskynními malbami ve Francii.

Čtěte také

Orchestr, který se stal podněcovatelem vzniku skladby, se od svého založení původně pro potřeby rozhlasového vysílání ve Francii v roce 1937 etabloval jako jedinečná formace v evropském symfonickém měřítku. Svou politiku představuje jako důraz na kánon světového repertoáru a také nemenší fokus na současnou tvorbu – za vše mluví více než 25 nastudovaných nových děl v každé sezóně.

Jedním nich je i skladba Kryštofa Mařatky, jejíž provedení si po dobu třiceti dní budete moct vyslechnout ze záznamu. Součástí je i rozhovor, který s Mařatkou pořídil redaktor Vojtěch Babka, a v němž se dozvíte více o zákulisí vzniku nového díla, genezi, inspiračních zdrojích i procesu nastudování a přípravy premiérového uvedení.

Spustit audio

Související