Zimní slunovrat a letošní smuteční oznámení

11. prosinec 2016

Blíží se Vánoce a konec roku, ale zatímco položky v kolonce jazzových příjmů nikdo neodhadne, můžeme jenom doufat, že většina letošních ztrát je už známá. Podvečer třetí adventní neděle bude hudební vzpomínkou na několik významných osobností, které letos posílily řady nebeských jazzbandů. Poslouchejte 11. 12. v 17:45.

Hned na začátku letošního roku opustil pozemská pódia pianista Paul Bley, a v jeho stopách se za ním v únoru a březnu odebrali čeští tradicionalisté Standa Chmelík, profesor Jiří Tichý a Michal Pálka.

V dubnu dohrála poslední chorusy argentinská saxofonová ikona Gato Barbieri a v květnu zmlkl barytonsaxofon, na který hrával Joe Temperley. Nejslavnějším belgickým jazzmanem byl kytarista, hvízdač a Paganini foukací harmoniky Toots Thielemans, jenž zemřel 23. srpna ve věku 94 let.

Po prázdninách pak utrpěla těžkou ztrátu česká jazzová scéna, kterou 26. září opustil Karel Růžička. Na podzim se na smutečních oznámeních objevila další jména – Kay Starr, Bob Cranshaw, Leonard Cohen, Victor Bailey nebo Ernestine Anderson.

Ani na začátku prosince nebylo možno provést uzávěrku této smutné bilance. Ve sloupci „dal“ se před definitivním součtem objevili mj. Radim Hladík nebo Jaromír Hnilička. Nezbývá než doufat, že se neblahé konto už příliš nerozroste.

autor: Aleš Benda
Spustit audio