Zikmund Winter: Bál na Malém rynku pražském

21. duben 2021

Povídku ze staropražských příběhů českého klasika Zikmunda Wintera čte Michal Pavlata. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Michal Pavlata
Připravila: Eva Willigová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2009

Zikmund Winter (1848–1912) byl spisovatel a historik, současník Aloise Jiráska a spolu s ním zakladatel české historické prózy. Pocházel z rodiny zvoníka na Starém Městě. Toto povolání zastával sám i po otcově smrti, aby pomáhal uživit rodinu. Po absolvování gymnázia vystudoval historii na Karlově univerzitě. Jako středoškolský profesor působil rok v Pardubicích a celé desetiletí v Rakovníku, potom v Praze. Významné bylo Wintrovo působení v Rakovníku, kde mu bylo umožněno studium archivních materiálů. Z nich získal látku nejen k četným odborným studiím o kulturním životě českých měst v období 14.–17. století, ale i pro svou činnost beletristickou.

V umělecké próze, již začíná Winter tvořit od poloviny 80. let 19. století, zobrazuje nejčastěji život řemeslnických vrstev nebo studentů a inteligence předbělohorského období. Mezi ně se vydává i v povídce Bál na Malém rynku pražském. Zachycuje v ní někdejší bohatý život na Malém náměstí v blízkosti toho Staroměstského, které se dnes už daleko více stává jen nenápadnou zastávkou proudu turistů mířícího k Orloji. Tehdy ještě žilo bohatým společenským životem tamních obyvatel.

autor: Eva Willigová
Spustit audio