Ženy, které tvořily hudbu

18. červen 2018

Ženy – tvůrkyně. Dlouho panoval názor, že jde o protimluv, přesto hudební historie není chudá na jména skladatelek. Začíná to antikou, pokračuje prostředím středověkých klášterů, v renesanci a baroku se počet hudebních autorek zvětšuje a tak to jde až do 20. století. Dnes, zdá se, panuje v tomto oboru rovnoprávnost, stojí však za to připomenout si dobu, kdy skladatelky musely bojovat s předsudky, pseudovědeckými názory, společenskými konvencemi i pravidly svých rodin.

Příběhy učených žen

Marie Curie-Sklodowská

Pohnuté příběhy dam, které usilovaly o vzdělání a vědeckou dráhu v době, kdy to bylo ženám téměř zapovězeno, vypráví profesor Ivo Kraus z katedry pevných látek Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, popularizátor přírodních věd a autor řady knih z historie vědy. Duchovní a intelektuální cestou, trvající od 4. století až do současnosti, nás provede spolu s astrofyzikem Jiřím Grygarem.

Pět dílů seriálu Kontexty připomene pět žen, které tvořily hudbu. Hildegarda von Bingen, středověká abatyše, vizionářka i léčitelka, je první z nich a na časové ose nejstarší. Fanny Hensel-Mendelsson a Clara Wieck Schumann reprezentují typ ženy 19. století, jejíž tvůrčí nadání muselo dát přednost talentu bratra, resp. manžela. Američanka Amy Beach se na dráhu výkonné umělkyně a skladatelky mohla vydat teprve po smrti svého manžela. Poslední osobností je Vítězslava Kaprálová, žákyně a múza Bohuslava Martinů.

Připravila: Dita Hradecká

Spustit audio

Související