Země beze stínu. Festival Terras sem Sombra představuje portugalský region Alentejo

2. červenec 2019

Letošní léto na Vltavě je cestovatelské. A proto v Mozaice představujeme netradiční festival Terras sem Somra, který už více než patnáct let pořádají v portugalském regionu Alenetejo. Tato akce, která trvá od ledna do července, si klade za cíl upozorňovat nejen na umění a kulturu, ale také na historické památky a přírodní bohatství tohoto kraje.

Čtěte takéJak žít na skoro zničené planetě? Řešením mohou být netradiční symbiózy

Kopcovitá krajina, pokroucené korkové duby a olivové háje charakterizují region Alentejo. Krajinu pokrývají řeky a jezera, zásadní vodní zdroje pro zdejší zemědělství. Alentejo je region na jihu Portugalska. Jméno této oblasti v překladu znamená „Na druhé straně řeky Tejo". Region je totiž oddělen od zbytku Portugalska právě touto řekou. Na jihu hraničí s oblastí Algarve. Jeho hlavním městem je Évora a další významná města jsou Elvas, Portalegre, Beja, Serpa a Sines. Některé z těchto měst se v průběhu roku stávají centrem dění festivalu Terras sem Sombra.

Santiago do Cacém

Idea festivalu se zrodila z vůle zdejší komunity lidí, která chtěla upozornit na význam regionu a taky na to, jak se v něm žije. Proto se festival orientuje na komplexní představení regionu z hlediska historie i současnosti. Jeho letošní motto zní: Přes pevninu i moře – Cesta a cestování v hudbě od 15. do 21. století. Pořadatelé také chtějí poukázat na 550. výročí narození významného portugalského cestovatele a objevitele Vasco da Gamy, který se narodil v jednom z alentejských měst, v Sines.

V době, kdy jsme festival zakládali, jsem měl na starosti památkovou péči v regionu Alentejo. Řada našich aktivit se týkala obnovy a úpravy historických budov, zvláště kostelů. Ale mrzelo nás, že tyto památky stály stranou zájmu lidí. Proto jsme začali vymýšlet různé aktivity, které by pozornost lidi k těmto důležitým historickým památkám přitáhly. Pořádali jsme přednášky i výstavy, ale tyto události trvaly vždy jen jeden den a pak se památky zase veřejnosti uzavřely. Bylo mi to líto. A pak někdo z našeho týmu přišel na myšlenku, že hudba by mohl být prostředek, jak zaujmout. Začali jsme tedy pořádat koncerty v kostelech a vždy bylo plno. Rozhodli jsme se, že umění zpřístupníme lidem zadarmo, zvláště v oblastech, kde není snadné se k umění dostat. Jedná se oblasti vzdálené od největšího kulturního centra Portugalska, tedy od Lisabonu. Tento festival existuje díky množství dobrovolníků, kteří se na něm podílejí, zhruba dvě stě v celém regionu Alentejo. Bez nich a jejich obětavé práce bychom ničeho nedosáhli.
José António Falcão

Začíná Měsíc autorského čtení. Vltava bude u toho

Pavel Kohout

V brněnském Divadle Husa na provázku začne dnes večer největší středoevropský literární festival, jehož zahajovacím večerem provede živě vltavská redaktorka Markéta Kaňková. Během července se pak v Brně a dalších čtyřech evropských městech představí desítky domácích i zahraničních autorů. Letošním čestným hostem festivalu budou spisovatelé a spisovatelky z Rumunska.

Od ledna do července letošního roku se v rámci festivalu Terras sem Sombra představily na různých místech regionu Alenetejo hudební tělesa jako třeba Goergia Women Voices ze státu Georigia v USA, portugalská Orquestra Clássica do Sul nebo španělské Quartetazzo. Na konci června ve městě Santiago do Cacém v kostele Igreja Matriz de Santiago Maior hostovalo Československé komorní duo, které tvoří český houslista Pavel Burdych a slovenská pianistka Zuzana Berešová. Na koncertě v Santiago du Cacém zazněly skladby, jako například Dumka Leoše Janáčka nebo Česká rapsodie Bohuslava Martinů. Pavel Burdych a Zuzana Berešová zahájili i zakončili koncert skladbami Antonína Dvořáka.

Český houslista Pavel Burdych a slovenská pianistka Zuzana Berešová

Tématem programové linie zaměřené na biodiverzitu, tedy na rozmanitost živočišných i rostlinných druhů regionu Alentejo, bylo v oblasti města Santiago do Cacém povodí řeky Sado, tedy jediné řeky, která protéká Portugalskem ze severu na jih. Tento vodní tok, který v současné době ohrožuje sucho, je místem útočiště pro velké množství živočišných i rostlinných druhů a v jeho okolí najdeme dodnes ruiny starých vodních mlýnů.

Na zdejší rozmanitost živočišných a rostlinných druhů jsme se rozhodli upozornit proto, že Alentejo je jako region důležitý nejen na lokální úrovni, ale i na úrovni celoevropské. Přes toto území migruje několik druhů ptactva, které tady také na čas zahnízdí, pro což potřebují adekvátní prostředí a dostatek potravy.
Co se týče tématu památkové péče, chtěli jsme tak návštěvníky festivalu seznámit blíže s lokální historií. A nejedná se pouze o Portugalce, kteří přijíždějí z různých koutů země, ale také třeba o návštěvníky ze Španělska. A jelikož neznají tento region a už vůbec ne jeho historii a architektonické bohatství, rozhodli jsme se, že prostřednictvím komentovaných prohlídek tuto oblast lidem představíme.

José António Falcão

palác Carreira

Historickým objektem, který se otevřel veřejnosti v Santiago de Cacém, byl palác Carreira z 19. století, který je dnes v soukromém vlastnictví, ale který majitelé chtěli tímto způsobem zpřístupnit i veřejnosti. Místem nás provázela vnučka majitelky, architekta Mariana Falcão Bacelar.

Dům byl postaven v době napoleonských válek, tedy v době francouzského vpádu do Portugalska. Nechal ho postavit portugalský kapitán, který měl řídit lokální ozbrojené síly proti Francouzům. Původní majitel domu byl velkým milovníkem umění, což je patrné i z interiéru domu. Mnoho zdí je dekorováno malovanými kachličkami i nástěnnými malbami s rurální, ale třeba antickou či mytologickou tematikou. To, jak dům vypadá dnes, bychom mohli nazvat portugalskou verzi neoklasicistního stylu. Zároveň ale v některých dekorativních prvcích, zvláště pak na kachličkách, můžeme najít i barokní prvky. Řekněme tedy, že tato stavba je výsledkem přechodu mezi barokním a neoklasicistním stylem.
Mariana Falcão Bacelar

Spustit audio