Veronika Jošková Štefanová

redaktorka

Narodila se roku 1984 v Brně, ale dětství i dospívání prožila na Slovácku. Od malička se věnovala tanci, divadlu i hudbě. Studovala divadelní vědu a bohemistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci a poté divadelní vědu na Univerzitě Karlově v Praze. Vysokoškolská studia úspěšně zakončila doktorátem v roce 2016.

Už na vysoké škole začala přispívat recenzemi do Divadelních novin, A2, časopisu Svět a divadlo nebo Taneční zóny. V zahraničí se její články objevily v britském magazínu Sideshow nebo sborníku článků Unpack The Arts z London International Mime Festival 2014. Její studie otiskly také v odborných časopisech Disk, Theatralia nebo Performance Matters. Do kulturních magazínů přispívá jako autorka dodnes a spolupracuje i s Českou televizí.

Kromě činohry jí vždy přitahoval současný tanec a nový cirkus, který v roce 2008 odjela teoreticky studovat do Paříže na univerzitu Sorbonne Nouvelle. Díky svému zájmu o tuto uměleckou formu se dostala na festivaly do Francie, Velké Británie, Maďarska, Belgie, Španělska, Chorvatska, Finska, Polska, Německa nebo Kanady, odkud přivezla řadu reportáží i pro Český rozhlas. V roce 2010 spoluzakládala první českou cirkusovou knihovnu v centru pro nový cirkus Cirqueon a později také novocirkusový online magazín.

Novému cirkusu se věnuje odborně. V roce 2012 například absolvovala výzkumnou stáž na École nationale de cirque v Montrealu. Přednáší na univerzitách a účastní se mezinárodních konferencí. V roce 2018 pořádala v Praze společně s Cirqueonem, Brock University v Torontu a Union College v New Yorku konferenci Circus and Its Others, zatím největší setkání odborníků na cirkusová umění v české historii.

K jejím vášním patří cestování a pohyb, především tanec a akrobacie. Stejné zalíbení našla i ve zpěvu, kterému se věnuje dodnes.

V Českém rozhlase začínala jako externistka v Radiu Wave, mezi roky 2009 až 2012 točila reportáže o divadle pro pořad Tyjátr. Od roku 2014 působila ve zpravodajství Českého rozhlasu, nejprve v pražské regionální redakci, později v kulturní redakci. V současné době působí na pozici redaktorky kulturní publicistky Českého rozhlasu Vltava. Od roku 2017 byla editorkou pořadu Rexflexe: Divadlo, do kterého také pravidelně přispívala jako autorka. Pro pořad Mozaika točí reportáže, rozhovory a seriály nejen o divadle, ale také architektuře a kulturních fenoménech. Jako jedna z autorek podcastu Akcent se zaměřovala především na kulturní politiku, provoz a oblast scénických umění. Příležitostně moderovala pořad Vizitka a ArtCafé a také veřejné diskuze v rámci divadelních festivalů a jiných kulturních akcí.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové