Putování po zaniklé Karviné

9. srpen 2021

S univerzitním pedagogem a fyzickým geografem Janem Lenartem poputujeme krajinou, v níž žili, pracovali a umírali původní obyvatelé zaniklé obce Karvinná, krajinou, pro niž je dominantním rysem pocit vykořenění, ale která se zároveň znovu hlásí o ztracené pozice. Zvuková spolupráce Ondřej Lenart.

Název obce lze odvodit od staroslovanského karw – býk (karwa – kráva). V tomto případě tedy Karvinná – místo k pasení krav. Ještě za první republiky se jméno psalo Karvinná, současný název Karviná zvítězil ve veřejné soutěži na pojmenování přesídleného města složeného z více obcí.

Vyhledáme zbytky novorenesančního zámku Solca z roku 1873, projdeme se ulicemi Karvinné, které už nikomu neslouží, zažijeme dekadentní atmosféru opuštěného evangelického hřbitova, vystoupáme na věž šikmého kostela sv. Petra z Alkantary, zastavíme se u dolů Gabriela a Barbora a vystoupáme ke kapli Nejsvětějšího srdce Ježíšova, připomínající důlní tragédii v roce 1894. K netradičnímu putování zve autorka pořadu Eva Lenartová.

Spustit audio