Začíná festival Hudební fórum Hradec Králové. Všechny koncerty pro vás přenášíme živě

24. říjen 2017

Dnes začíná 13. ročník festivalu Hudební fórum Hradec Králové, který potrvá až do 2. listopadu.

Dramaturgie této přehlídky pravidelně staví především na orchestrálních dílech 2. poloviny 20. a počátku 21. století, přičemž jsou uváděna zejména díla již ověřená a uznávaná mezinárodní odbornou veřejností. Autory skladeb jsou většinou aktuálně tvořící osobnosti, mnoho děl navíc mělo na festivalu svou českou nebo evropskou premiéru.

Angelika Möser: Schönberg je sám o sobě univerzum, na jeho odkazu může pracovat spousta muzikologů

Angelika Möser

Mozaika Vám přináší rozhovor s ředitelkou Arnold Schönberg Centra ve Vídni, v jehož prostorách se před několika dny uskutečnilo každoroční vědecké symposium.

Festival pořádá Filharmonie Hradec Králové ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava, který koncerty také živě přenáší. Dnešní Zahajovací koncert má podtitul „Iberoamerická apoteóza lásky a umění". Koncert bude zahájen skladbou Cristóbala Halfftera, která byla věnována mecenáši umění Paulu Sacherovi. „Miliardy získané sňatkem s vdovou po spoluzakladateli farmaceutické společnosti LaRoche vrátil Sacher veřejnosti formou velkorysé podpory kultury, a stal se tak vzorem filantropů. Je to hezký příklad pro naše miliardáře,“ říká dramaturg festivalu Marek Hrubecký.

Druhý festivalový koncert, který se v sále Filharmonie Hradec Králové uskuteční ve čtvrtek, slibuje kombinaci japonského a impresionistického pohledu na hudební svět. „Japonštní skladatelé Hosokawa a Takemitsu vycházejí z trochu jiné estetiky než my Evropané. Oni místo jednoho zacílení na regeneraci všeho v příchodu Krista na zem spoléhají na periodickou regeneraci v cyklu. Vidí, že třešeň kvete a odkvete a takhle pořád dokola. Zajímají je spíše stavy mezi tím - vznikání a měnění se. Je to jiná filozofie - více než zvuk akcentují ticho,“ přibližuje Marek Hrubecký.

Martin Prokeš: Festival je alchymie

Martin Prokeš, ředitel festivalu Lípa Musica

Lípa Musica letos po šestnácté naplňuje hudbou sály a prostory sakrálních staveb na obou stranách českoněmecké hranice.

V úterý 31. října bude na programu koncert, ve kterém vedle sebe budou stát díla Pēterise Vaskse, Henryka Mikołaje Góreckého a Wojciecha Kilara. Marek Hrubecký vysvětluje, jak s jejich výběrem souvisí samotný název koncertu „Pobaltské hlasy pro demokracii a posvátno". „Vasks psal svojí symfonii Hlasy v době, kdy se Lotyšsko a Litva osamostatňovaly, ale bylo to za cenu mrtvých. Tematizuje mravní řád v nás. Nebe nad námi. Jeho poselství je, abychom uchránili krásu v sobě a krásu na světě.“

Čtvrtý, poslední festivalový večer se uskuteční ve čtvrtek 2. listopadu. Na programu bude „Flammenschrift" francouzského skladatele Guillauma Connessona, Přiznání Isobel Gowdiové skotského skladatele MacMillana a konečně Krvavé housle Američana Johna Corigliana.

Všechny čtyři festivalové večery uslyšíte na Vltavě v přímém přenosu. Více informací na: www.hfhk.cz.

Spustit audio