Začal festival Pražské jaro. Přivítá hvězdné světové umělce

12. květen 2018

V sobotu 12. května začíná 73. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Letos se uskuteční na 60 koncertů. Velká očekávání vzbuzují zejména hostování zahraničních umělců.

Za všechny jmenujme dirigenty Johna Eliota Gardinera a Daniela Gattiho, mezzosopranistku Petru Lang, barytonistu Matthiase Goerneho, klavíristu Daniila Trifonova, a také prestižní tělesa jako Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam nebo Tonhalle-Orchester Zürich. Rezidenčním umělcem festivalu je tentokrát Julian Rachlin.

„Napříč festivalovým programem se vine dramaturgická linka k oslavám stého výročí české státnosti. Chceme přinést pohled na celé období moderního státu a sebevědomě vykročit do budoucnosti, jejímiž hybateli jsou a budou dnešní autoři a mladí interpreti. I proto dáváme velký prostor hudbě současných českých skladatelů. Za důležité považuji, že z naší iniciativy zahraniční ansámbly ve světové premiéře uvedou skladby napsané na objednávku festivalu – Varšavská filharmonie novinku Michala Nejtka, proslulý soubor Klangforum Wien dílo Luboše Mrkvičky,“ říká ředitel festivalu Roman Bělor.

Česká filharmonie

Československý akcent se zrcadlí též v programech zahajovacího a závěrečného koncertu. Mou vlast zahraje Česká filharmonie s Tomášem Netopilem, závěrečný koncert bude patřit Slovenské filharmonii s novým šéfdirigentem Jamesem Juddem. Na programu bude zajímavý dialog dvou klasiků české a slovenské hudby 20. století – Eugena Suchoně a Leoše Janáčka. Žalm zeme podkarpatskej má pro formování slovenské kulturní identity v mnohém podobný význam jako Má vlast pro českou svébytnost. Vznik Janáčkovy Sinfonietty pak spadá přímo do počáteční dekády první republiky.

Pražské jaro na Vltavě: Chystáme sedm přímých přenosů, rozhovory a recenze

Pražské jaro 2018

Český rozhlas je partnerem mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro od prvního ročníku v roce 1946. I letos vám zprostředkujeme výběr z koncertů našeho nejvýznamnějšího festivalu.

Pražské jaro se rovněž hlásí k oslavám 100. výročí narození Leonarda Bernsteina, jehož evropský debut se odehrál právě v rámci prvního ročníku Pražského jara (1946). V podání amerického dirigenta Keitha Lockharta, České filharmonie, předních muzikálových pěvců z Londýna zazní výběr z Bernsteinových slavných broadwayských muzikálů. Pod taktovkou Tomáše Braunera bude uvedena Bernsteinova monumentální Třetí symfonie. Tento koncert, který Vltava vysílá v pondělí 14. května v přímém přenosu, je zároveň věnován oslavám 70. výročí založení státu Izrael. Proto byla do programu zařazena také Schönbergova skladba Ten, který přežil Varšavu a Mendelssohnův houslový koncert v interpretaci rezidenčního umělce Pražského jara 2018, Juliana Rachlina.

Světové orchestry a prvotřídní sólisté

Pražské jaro 2018 se pyšní silnou sestavou zahraničních symfonických orchestrů a ansámblů. Tuto řadu otevře 15. května Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam pod taktovkou šéfdirigenta Daniele Gattiho. V jejich podání zazní Mahlerova Symfonie č. 1 známá pod titulem „Titán“. V rámci tohoto koncertu se na festival Pražské jaro také vrací jeden z nejslibnějších klavíristů nastupující generace Daniil Trifonov, a to s Prokofjevovým Klavírním koncertem č. 3 C dur. S koncertem je taktéž provázán unikátní projekt nazvaný „Side by Side“, umožňující mladým hudebníkům – v tomto případě studentům Pražské konzervatoře – zažít, jaké to je, zahrát si po boku těch nejlepších. Stane se tak v úvodní skladbě večera, Weberově předehře k opeře Euryanthe.

Pražské jaro si slavnostním koncertem připomíná 70. výročí založení Státu Izrael. Na programu jsou Schönberg, Mendelssohn Bartholdy i Leonard Bernstein

02881887.jpeg

Na programu festivalu Pražské jaro je 14. května mimořádný koncert k 70. výročí založení Státu Izrael. Pod taktovkou Tomáše Braunera, který nahradí v čele Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK onemocnělého Leonarda Slatkina, zazní od
20 hodin v pražském Obecním domě skladby Arnolda Schönberga, Felixe Mendelssohna Bartholdyho a Leonarda Bernsteina.

Koncert Varšavské filharmonie 18. května otevře už zmíněná světová premiéra skladby Ultramarine Michala Nejtka. Následný Houslový koncert č. 2 Karola Szymanovského dá vyniknout umění houslového virtuosa Borise Brovtsyna, jenž spolu s Varšavskou filharmonií vystoupí pod taktovou Jacka Kaspszyka. V Symfonii č. 4 G dur Gustava Mahlera se poté představí vycházející operní hvězda, sopranistka Slávka Zámečníková, která se stala absolutní vítězkou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v roce 2016.

Mahlerova hudba je linkou protínající i třetí koncert zahraničního orchestru – Budapest Festival Orchestra s Ivánem Fischerem. Spolu s vynikajícími zpěvačkami Christiane Karg, Elisabeth Kulman a Českým filharmonickým sborem Brno 24. května přednesou Mahlerovu monumentální Symfonii č. 2 „Vzkříšení“.

Julian Rachlin – rezidenční umělec festivalu

Rachlin se v rámci čtyř festivalových koncertů se představí v celé šíři těchto svých talentů. Sólistou Mendelssohnova houslového koncertu bude 14. května. V recitálu 16. května za doprovodu klavíristy Itamara Golana nechá vedle proslulých Stradivariho houslí „ex Liebig" z roku 1704 zaznít také mistrovské viole z dílny Lorenza Storioniho (1785). Třetí jeho vystoupení 21. května nabídne kvartetní hudbu, 23. května stane jako dirigent v čele PKF – Prague Philharmonia. V úvodu koncertu doprovodí vítězku loňské Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, houslistku Olgu Šroubkovou. Ve finálovém klání oslnila porotu svým provedením houslového koncertu Petra Iljiče Čajkovského. Na Pražském jaru 2018 zahraje další ze slavných a extrémně náročných děl hudebního romantismu, Brahmsův Houslový koncert D dur.

Debut Pražského jara

V rámci letošního Debutu Pražského jara se představí Chuhei Iwasaki, mladý japonský dirigent studující a působící v Česku. „Tímto koncertem se umocňuje symbolika oslav stého výročí založení republiky, dirigent Iwasaki totiž uvede dvě stěžejní díla této dramaturgické linky – Hudbu pro Prahu 1968 v emigraci působícího českého skladatele Karla Husy a Klavírní koncert č. 2 Pavla Bořkovce. Sólistou bude laureát naší loňské hudební soutěže Marek Kozák,“ říká ředitel festivalu Roman Bělor.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio