Pražské jaro si slavnostním koncertem připomíná 70. výročí založení Státu Izrael. Na programu jsou Schönberg, Mendelssohn Bartholdy i Leonard Bernstein

14. květen 2018

Na programu festivalu Pražské jaro je 14. května mimořádný koncert k 70. výročí založení Státu Izrael. Pod taktovkou Tomáše Braunera, který nahradí v čele Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK onemocnělého Leonarda Slatkina, zazní od
20 hodin v pražském Obecním domě skladby Arnolda Schönberga, Felixe Mendelssohna Bartholdyho a Leonarda Bernsteina.

Na tomto koncertu se symbolicky protínají tři dedikace - výročí založení státu Izrael, oslavy 100. výročí narození Leonarda Bernsteina, který byl tak silně spjat s prvními dvěma ročníky Pražského jara - vůbec první ročník se totiž stal dějištěm jeho evropského debutu - a připomínka zakladatelské osobnosti Pražských symfoniků FOK Rudolfa Pekárka. Ten byl, shodou okolností v roce založení státu Izrael, nucen zvolit si emigraci. Společné je jedno: nezlomnost a vytrvalost v hledání cesty do země.

Začal festival Pražské jaro. Přivítá hvězdné světové umělce

Pražské jaro 2018

V sobotu 12. května začíná 73. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Letos se uskuteční na 60 koncertů. Velká očekávání vzbuzují zejména hostování zahraničních umělců.

Program otevře kantáta „Ten, který přežil Varšavu" pro recitátora, mužský sbor a orchestr, která je jednou z těch skladeb, v nichž se Arnold Schönberg otevřeně přihlásil k židovské víře.

Poté zazní Houslový koncert e moll opus 64 od Felixe Mendelssohna Bartholdyho z roku 1844. Tato skladba, která je považována za jedno z nejkrásnějších děl svého druhu, vychází z Mendelssohnových magických melodií, harmonické nápaditosti a samozřejmě bravurního sólového partu, kterého se dnes večer ujme rezidenční umělec letošního ročníku Pražského jara, litevský houslista Julian Rachlin. „Je to obrovská radost s ním spolupracovat, je to fenomenální houslista, velice pokorný. Co si může dirigent víc přát, než se potkat s takovýmto muzikantem,“ říká ke spolupráci s Julianem Rachlinem Tomáš Brauner.

Julian Rachlin

Koncert uzavře Symfonie č. 3 „Kadiš" pro orchestr, smíšený sbor, chlapecký sbor, vypravěče a mezzosoprán od amerického dirigenta a skladatele Leonarda Bernsteina, multižánrový hudební obraz s hlubokým filozofickým přesahem. Kadiš, židovský chvalozpěv, se objevuje v titulu každé ze tří vět kompozice, k níž Bernstein osobně, podobně jako výše zmíněný Schönberg, napsal kromě hudby také text. Dirigent Tomáš Brauner k tomuto monumentálnímu dílu dodává: „Musím přiznat, že když jsem se s touto skladbou setkal poprvé, byl jsem rozhozený. Když člověk poslouchá Bernesteina, zná West Side Story a takové ty melodické slavné věci... A tady je najednou obrovský filozofický rozměr recitátora, který promlouvá k Bohu. Ten text je tak působivý a silný, že jsme se rozhodli, že to nebudeme uvádět v angličtině, ale v češtině, aby ten důraz byl ještě větší. Recitátorem bude Vladimír Polívka.“

Čtěte takéPražské jaro na Vltavě: Chystáme sedm přímých přenosů, rozhovory a recenze

Program k 70. výročí založení Státu Izrael zároveň symbolicky otevírá Izraelský týden na Vltavě.

Přímý přenos poslouchejte od 20:00, vystoupí také houslista Julian Rachlin, sopranista Pavla Vykopalová, herec Vladimír Polívka, sbor Pueri Gaudentes a Pražský filharmonický sbor pod vedením Jaroslava Brycha.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio